TRABZON HURMASI



TRABZON HURMASI
Birçok vitamin türünü içeren Trabzon hurmasının sağlık açısından önemli bir meyve olduğu belirten Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Kadıoğlu, Trabzon hurmasının (Diospyros Kaki) dünyada iyi bilinen, üzerinde çok araştırma yapılan bir bitki türü olduğunu belirtti. Trabzon hurmasının meyvelerinin olgunlaşmadan yenil(e)memesi, olgunlaştığında ise yumuşaması ve muhafaza ömrünün azalmasının tüketim ve pazarlanmasındaki en önemli sorunlar olduğunu ifade eden Kadıoğlu, “Trabzon hurması olarak bilinen bu meyve türünün üretimi özellikle İsrail’de çok yaygınlaşmıştır. Bu meyve, birçok vitamin türünü içermesi nedeniyle sağlık açısından önemli bir bitkidir” dedi.

Trabzon hurmasının faydaları
01. Kalp-damar ve sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir.
02. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
03. Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü özelliği vardır.
04. Kansızlıkta ve A, B, C vitaminlerini ihtiva ettiğinden dolayı da vitamin eksikliğinin
tedavisinde kullanılılır.
05. Trabzon hurması devamlı yenildiğinde ishal gidericidir.
06. İştah açar, iştahsızlık, gastrit ve mide ile ilgili hastalıklarda fayda sağlar.
07. Bağırsak iltihaplarının tedavisinde fayda sağlar.
08. Trabzon hurmasının yaprakları kaynatılarak saç ve yüz yıkanırsa cilt ve saç güzelleşmektedir.
09. Antioksidanlardan zengin olması sebebiyle kanserden korunmak için önemli bir yeri vardır.
10. Safranın hararetini teskin eder.

UYARI

Merhaba,


Bilindiği üzere uzun zamandan beri Şifalı Yemek Tarifleri ve Şifalı Bitkiler üzerinde çalışıyorum. “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.” hadisinden hareketle karınca kararınca faydalı olmaya gayret ediyorum. Kaş yapayım derken göz çıkarmamak için, başka deyişle faydalı olayım diye zararlı olmamak için birkaç hususu belirtmekte fayda görüyorum:

a. Tüm çalışmalarımız geneldir. Oysa herkes ayrı bir dünyadır. Her bireyin, kendine özgü farklı özellikleri vardır. Yazılarımızdan istifade ederken herkes kendi özelliklerini dikkate almalı; gerekirse doktoruna danışmalı.
b. Bir yemeğin, bir bitkinin faydası sadece içindeki maddelere bağlı olmaz. Maddelerin kaliteleri, ölçüsü, pişme süreleri… Vb. özellikler de önemlidir. Dahası var; kullanılan kaplar da, içinde bulunulan ortam da önemlidir.
c. Bireyin içinde bulunduğu ruh hali, inanması, güvenmesi, ümidi de şifa bulup bulmamasını etkiler.
d. Zaman ve yöntem faktörlerini de unutmamak gerek. Ne zaman yemeli, ne kadar süre yemeli, nasıl yemeli?

Özetle diyoruz ki; yazılarımız, daha doğrusu internet ortamındaki, istisnalar hariç tüm yazılar genel, teorik bilgi olmaktan ileri gitmez. Bunu dikkate almalı ve herhangi bir uygulamada doktora mutlaka danışmalıdır. Tekrar ediyorum; internet ortamında öğrendiğiniz bir şifa terkibini doktora danışmadan uygulamayınız. Şu profesör yazmış, bu doktor yazmış demeyin. Fuad ağabeyin blogunda okudum demeyin. Uygulamalarınızın sorumluluğunun kendinize ait olduğunu unutmayın.

Hukuki ve vicdani sorumluluktan kurtarmak için yaptığım bu uyarının faydalı olmasını dilerken sevgi ve saygılarımı sunarım.

Fuat Gencal

KEKİK



Kekiğin faydaları
01. Vücudu kuvvetlendirir. Balla macun yapılıp yenildiğinde bedene kuvvet ve zindelik verir.

02. Kekik yemek arasında yenilmeye devam edilirse hazmı kolaylaştırır.

3. Kaynatılıp balla tatlandırılıp içilirse iştahsızlığı giderir.

04. Ihlamur ve karabaş otu ile kaynaılıp içilirse sinirleri kuvvetlendirir. Stresi giderir.

05. Kalp çarpıntısını keser.

06. Yemeklerin bozulmasını önler.

07. Kekik pelin otu ile kaynatılır sabah aç karna içilirse, bağırsaktaki solucan ve kurtları
öldürür. Bağırsak iltihabını iyileştirir.

08. İdrar söktürür.

09. Civan perçemi, kekik kaynatılıp balla tatlandırılıp günde 3 çay bardağı içildiğinde adet söktürür. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar.

10. Unutkanlık ve zeka için, kekik balla macun yapılıp yenirse fayda sağlar.

11. Böbrekteki ve mesanedeki mikropları öldürür.

12. Kan dolaşımını düzenler. Kuru üzümle kaynatılıp içilmeye devam edilirse kansızlığa iyi gelir.

13. Balla tatlandırılıp içildiğinde, müzmin öksürük, astım, bronşite faydalıdır.

14. Kekik suyu ile banyo romatizmayı dindirir.

15. Kandaki şeker miktarını azaltır.

16. Hamileler ve guatr olanlar kullanmamalıdır.

17. Kekik kaynarken buharı buruna çekilirse sinüzite iyi gelir.

18. Kekik, kantaronla beraber kaynatılıp içilirse, kanı temizler, karaciğeri takviye eder.

19. Ağız kokusu için, kaynamış kekik suyu ile günde 3 kez gargara etmek faydalıdır.

20. Şişmanlıktan kurtulmak için 3 çay bardağı kekik çayı zayıflatır.

21. Mide ağrısı, gastrit, ülser için balla tatlandırılmış kekik suyu fayda sağlar.

22. Kekik sirke ile kaynatılıp uyuzlu ve egzamalı bölgelere sürülürse fayda sağlar.

23. Karaciğer yağlanması için, kekik yağı, mersin yağı, çam terebenti esansı, portakal yağı, biberiye yağı sabah aç karna, gece yatarken 1 çay bardağı suya 5 damla konularak içilir.

24. Göğüs yumuşatıcı, nefes açıcı olarak 1 kaşık bal üzerine 1 çay kaşığı kekik, 1 çay kaşığı toz çörekotu konulup yenilir.

25. Damarları açmak için 1 kg suya 2 kaşık kekik, yarım kaşık nane konur, 10 dk kaynatılır, sabahları 1 bardak içilir.

26. Eklemlerde ağrı ve şişlikte balla tatlandırılıp günde 1 bardak içilir.

27. Sara krizlerinde kantaron ve civan perçemi ile birlikte yapılan banyolar faydalıdır.


(Kekiğin faydalarında, ÖZER, Mustafa; Şifa Sofrası, 2001-İstanbul, PALAZ, Tahsin; Şifa Reçeteleri,
2001-İstanbul, eserlerinden faydalanılmıştır.)

KARALAHANA



Karalahananın Faydaları

01. Mide ülserinde lahana yaprakları kıyılıp kaynatılır. Suyu balla tatlandırılır. Aç karna yudum yudum içilmeye devam edilir.

02. Lahana lapa yapılıp çıbanların üzerine konulduğun çıbanları iyileştirir.

03. Bronşit rahatsızlığında lahana yaprakları kaynatılıp suyu balla tatlandırılıp içilmeye devam edilir.

04. Lahana yemeği idrar söktürücüdür.

05. Gözün görme gücünü artırır. (Lahana çiğ olarak yenildiğinde)

06. Süt artırıcıdır. Anneler için vazgeçilmez bir sebzedir.

07. Hazmı kolaylaştırıcıdır. Kabızlığa çok iyi gelir.

08. Sarılık için, lahana yaprağının suyunu soğuk olarak içmek fayda sağlar.

09. Lahana tohumları toz haline getirilir, balla karıştırılıp yenildiğinde, vücuda kuvvet verir, meniyi artırır, cinsi gücü artırır.

10. Lahana sirke ile birlikte yenilirse dalak hastalıklarında faydalı olur.

11. Ses kısıklığı, ses telleri rahatsızlığında bolca lahana yenilir, suyu içilir.

12. Eklem yeri iltihabını gidermede lahana ezilir, lapa halinde kullanılır.

13. Saç dökülmesini önlemek için lahana suyu çıkarılıp içerisine az tuz koyup bununla başa masaj edilir.

14. Kara lahana kandaki şeker miktarını düşürür. Şeker hastaları için oldukça faydalıdır.

15. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar.

16. Vücut direncini artırır. Vücudu hastalıklara ve kansere karşı korur.

17. Lahana dişlerin ve kemik dokularının sağlamlığını arttırır.

18. Lahana, meme ve rahim kanserine karşı çok etkilidir.

19. Kara lahana, sigara, hava ve sudaki kirlilik ile gıdalardaki bazı zararlı maddelerin olumsuz
etkilerini azaltır.

20. Antioksidan yönünden çok zengin olan kara lahana, yaşlanma etkisini azalttığı, bağ dokusunu
güçlendirerek cilt sarkmasını geciktirir.

21. Lahanada bulunan B vitamini beyindeki hücreleri olumlu etkiler.

22. Lahana yemeğinin ve çorbasının sinirsel sıkıntı çekenlere, deprasyona girenlere rahatlatıcı etkisi vardır

23. Lahanada bulunan demir özellikle kansızlık çekenlere çok iyi gelir.


(Karalahananın faydalarında, ÖZER, Mustafa; Şifa Sofrası, 2001-İstanbul,
PALAZ, Tahsin; Şifa Reçeteleri ve
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Değer'in AA muhabirine yaptığı açıklamalardan alıntı yapılmıştır.)

KUŞBURNU



Kuşburnunun faydaları

01. Kuşburnu, ayrık otu köküyle birlikte kaynatılıp balla tatlandırılıp içilmeye devam edildiğinde idrar söktürmeye faydalı olur.

02. Kuşburnu, adaçayı, böğürtlen yaprağı ilr beraber jaynatılıp balla tatlandırılıp soğuk olarak günde 1 bardak içildiğinde kanı temizler.

03. Vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.Kuşburnunda bol miktarda c vitamini olduğu için, vücudun direncini artırır.

04. Kuşburnu yaprakları ve çiçekği az suda kaynatılıp süzülür, balla krem yapılıp yanıklara sürüldüğünde şifa verir.

05. Kuşburnu, at kuyruğu ile beraber kaynatılıp balla tatlandırıp aç karna içildiğinde böbrek kumlarını eritir.

06. Yemeklerden yarım saat önce bir su bardağı kuşburnu çayı içilirse basura fayda sağlar.

07. Kuşburnu reçeli hergün yenilirse ihtiyarlamayı geciktirir.

08. Kuşburnu meyvesinin çekirdekleri yatıştırıcı olarak, kolesterol ve tricilisirid miktarlarının düşürülmesinde faydalıdır.

 09. Çiçekleri kabızlığa etkilidir.

10. Boğaz hastalıklarına karşı dezenfeksiyon olarak kullanılır.

11. Fiziki ve zihni yorgunlukta 1 bardak kaynar suya 10 gr. ezilmiş kuşburnu konur demlendirilir ve günde 3 bardak içilir.

12. Antioksidan etki göstererek kanser riskini önler.

13. Vücudu soğuktan kaynaklanan, grip, nezle, öksürük gibi rahatsızlıklarına karşı korur. Kaynatılıp balla tatlandırılarak 1 su bardağı içilir.

14. Kuşburnu çayı, doğal tansiyon düzenleyicisi olarak kullanılır

15. İçerisinde bol miktarda karotenoid ve A vitamini bulundurması gece körlüğü ve diğer göz rahatsızlıklarına iyi gelir.

16. Vücud gelişimini düzenler. Hücre yenileyici etkisi dolayısı ile çok faydalı bir bitkidir.

17. Böbreküstü bezlerine olan etkisiyle hormonların üretimini destekler.

18. Tohumunundan hazırlanan özütün vücut yağ oranını düşürdüğü gözlenmiştir. (Japonyada yapılan bir araştırmaya göre)

19. Romatizma şikâyetlerini ve ağrılarını hafifletir.

20. Vücuttaki atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Bağırsak kurtlarını düşürür.

21. Kandaki insülin miktarını ayarlamaya yardımcı olduğundan Şeker hastalarına çok iyi gelir.

22. Kemikler için çok faydalıdır. Raşitizme iyi gelir.

(Kuşburnunun faydalarında, ÖZER, Mustafa; Şifa Sofrası, 2001-İstanbul, PALAZ, Tahsin; Şifa Reçeteleri,
2001-İstanbul, Prof. Dr. Med. Tevfik E.USER’in Türk Hijyen ve Tecrübi Biyoloji Dergisi (1967) 27(1)eserlerinden faydalanılmıştır.)

YABAN MERSİNİ



Yaban mersininin faydaları

01. Damarla ilgili olan hastalıklarda, varis, hemoroid, kan damarlarının tıkanması, damar sertliği, zayıf kılcal damarların güçlendirilmesi eklem iltihaplanması ve rahatsızlıklarında faydalıdır.

02. Göz hastalıkları ile ilgili, göz yorgunluğunda, miyop, katarakt, glokom göz tansiyonu şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluğu, kamaşma, gece körlüğü ve tavuk karasında, iyi gelir.

03. Mide rahatsızlıklarıyla ilgili olarak, mide bulantısına, mide kramplarını önleyici ve ülser önleyicidir.

04. Şişmanlığı önler. Obezitenin ilerlemesini durdurur.

05. Alzheimer rahatsızlığının başlamasını engeller. Beyni genç tutar.

06. Adet kanamalarını düzenler, aşırı kanamayı önler.

07. Bağırsak rahatsızlıklarında, ince ve kalınbağırsak iltihaplarında fayda sağlar.

08. İshal kesici olarak çayı faydalıdır.

09. Zayıf kan dolaşımını artırmak için kullanılır.

10. Ağız, deri ve üriner sistem enfeksiyonlarına karşı etkilidir.

11. Antikanserojen ve antioksidan özelliğine sahiptir.

12. Bağırsak metabolizmasını düzenler.

13. İdrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik etkisi göstermektedir.

14. Taze olarak yenildiğinde kanı temizler.

15. Kan şekeri ve kolesterolü düşürür.

16. Kalp krizi riskini azaltır.

17. Bir kâse yaban mersini, yaşlılık nedeniyle oluşan tahribatı önleyip hafızayı güçlendirir.

18. Sakinleştirici özelliği vardır.

19. Döl yatağı iltihabı, sidik torbası iltihabında etkilidir.

20. Yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

21. Damar elastikiyetini artırır.


(Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Çelik'in  AA muhabirine yaptığı açıklamalardan alıntı yapılmıştır.)

TARÇIN



Tarçının Faydaları ve Şifa Terkibleri

01. Mide dolgunluğunda, mide gazlarına bağlı şişkinliklerde, sindirim zorluğunda, 1 bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı toz tarçın konur, 10 dakika bekletilir, günde 2-3 bardak içilirse, fayda sağlar.

02. Soğukalgınlığına bağlı sindirim zorlukları ve buna bağlı. bağırsak koliklerinde 1 bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı toz tarçın, 1/2 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı balla tatladırılıp içilirse iyi gelir.

03. Vücudun ağrıyan yerlerine, 1 tatlı kaşığı balı 2 çorba kaşığı ılık suyun içerisine koyup üzerine bir çay kaşığı toz tarçın ilave ederek bir krem elde edelim. masaj yapalım. 1-2 dakika içerisinde ağrının azaldığını fark edilir.

04. Eklem yerlerinde iltihap olan ( Artritli ) hastalar, bir bardak sıcak su içerisinde 2 kaşık Bal ve bir çay kaşığı toz Tarçını eritip sabah, akşam düzenli olarak içerlerse, fayda görürler.

05. Ağrıyan dişe, bir kaşık toz tarçın ve 5 tatlı kaşığı bal karışımı üzerine konur. Ağrı kesilene kadar günde üç defa uygulanır.

06. Midede asit oluşumunu ve hazımsızlığı iyi gelirr. Toz tarçın 2 kaşık bal üzerine serpilip yemekten önce alındığında fayda sağlar.

07. İdrar kesesindeki mikroorganizmalar için, İki kaşık toz tarçın, bir tatlı kaşığı bal, ılık su içerisinde eritilip içilir.

08. Mide ve kemik kanserleri için, Japonya ve Avustralya da yapılan bir araştırmada, Bu tür kanserlere yakalanan hastalar günde bir kaşık bal ve bir kaşık tarçını bir ay süreyle günde üç defa aldıklarında fayda
sağlanmıştır .

09. Arterlerdeki kolesterolleri eritip hastaları kalp krizinden koruması için, Bal ve tarçınla bir karışım yapılır ve bunu her sabah kahvaltıda reçel veya marmelat yerine ekmek üzerine sürülerek yenilir.
10. Bu uygulamayı düzenli olarak yapan kişilerde solunum güçlüğü ortadan kalkacak ve kalp atışları
kuvvetlenecektir.

11. Bal ve tarçın kürü, mide ağrıları için olduğu kadar mide ülserleri için de yararlıdır.

12. Saçı dökülenlerle tepesi açılanlar sıcak zeytinyağı içerisine bir kaşık bal, bir tatlı kaşığı
toz Tarçın ilavesiyle elde edilen krem banyodan önce başa sürülür ve yaklaşık 15 dakika bekledikten sonra yıkanır.

13. 3 ölçü bal, 1 ölçü tarçın ile bir krem yapılır. Bu krem uykudan önce sivilceler üzerine sürülür. Sabahleyin ılık su ile yıkanır.

14. 1 bardak su içerisinde ½ kaşık bal ve biraz toz tarçının hergün kuşluk vakti ve vücut direncinin düşmeye başladığı takriben saat 15.00 te alındığında bir hafta içerisinde canlılığın arttığını tesbit etmiştir.

15. Kronik öksürük,soğuk algınlığı ve sinüslerin temizlenmesi için, bir kaşık ılıtılmış bal, 1/4 tatlı kaşığı toz tarçın günde üç defa yenir.

16. Bal ve tarçınla hazırlanan çay, düzenli alındığında yaşlılık harabiyetini önler. 4 kaşık bal,1 kaşık toz Tarçın, 3 bardak su içerisinde kaynatılarak bir içecek hazırlanır. Günde 3-4 defa ¼ bardak miktarında içilir. Deriyi diri, taze ve yumuşak tutar, yıpranmasını durdurur.

17. Bir bardak su içerisine eşit miktarda bal ve tarçın konup kaynatılır. Her gün kahvaltıdan yarım saat önce aç karnına ve yatmadan önce içilir. Düzenli uygulanırsa kilo verilir. Ayrıca bu karışım düzenli olarak içildiğinde, yüksek kalorili diyet alınsa bile, vücutta yağın birikmesine engel olur.

18. Bir kesme şeker üzerine biraz konulup yenilirse iştah açar.

19. Tarçın tozu sürme gibi sürülürse gözdeki perdeyi alır.

20. Tarçın yağı, felç ve ayak titremelerine karşı sürülürse iyi gelir.

( Tarçının fayda ve şifa terkiblerinde,
PALAZ,Tahsin; Şifa Reçeteleri, 2001-İstanbul,
PAMUK, Arif; Şifalı Bitkiler ve Emraz,
Mete Özer, balikesir.saglik.gov.tr, eserlerinden faydalanılmıştır.)

ENGİNAR



Bileşimi
Flavonal glikozidleri, Tanen, Cynarin, Cynoropicrin, A, B vitaminleri.

Enginarın faydaları
01. Karaciğerin ilacıdır. Karaciğer yetmezliğine faydalıdır.
02. Safra kesesi taşlarını eritir.
03. Anne sütü artırıcıdır.
04. Vücuda kuvvet verir.
05. Hazım kolaylaştırıcıdır.
06, Kalp güçlendiricidir.
07. Romatizmaya faydalıdır.
08. Mide ve bağırsak düzenleyicisidir.
09. Ter kokusunu güzelleştiricidir.
10. İdrar söktürücüdür.
11. İştah açıcıdır.
12. Kandaki yağ oranını düşürücüdür.
13. Damar sertliğine iyi gelir.
14. Bedenen ve zihnen çalışanlara faydalıdır.
15. Selülitte faydalıdır.
16. Cinsi arzuyu artırıcı.
17. Kemik hastalıklarına faydalıdır.
18. Kepeği giderir, başta saç bitirir.


Enginarla yapılan şifa terkibleri

01. Ödemde, akut eklem romatizmasında, 1 bardak suya, 4-6gr ufalanmış enginar yaprağı konur 5-10 dk kaynatılır, günde birkaç bardak içilir.

02. Kansızlıkta, 2 kilo suya 30 gr engimar yaprağı, 1 su bardağı kuru siyah üzüm, 1 kaşık pelin ufalanıp konur orta ateşte 1 saat kaynatılır, soğutulur içerisine bal konularak içilir.

03. Cinsi gücü artırıcı olarak, 1 bardak suya, 10 gr parçalanmış yaprak konur, 15 dk kaynatılır 20 dk bekletilir, günde 1 bardak içilir.

04. Meni kanallarını açmak için, enginar saplarının ve başlarının altındaki etliyerini tuz, biber ve havlucanla yemek fayda sağlar.

05. Vücudun ter kokusunu gidermek için, enginar saplarını balla yapılmış sirke şerbeti ile kaynatıp içmek fayda sağlar.

06. Karaciğer hastalıkları için, enginarın yemeği yapılır, enginar yaprakları kekik ile kaynatılıp balla tatlandırılıp içilmeye devam edilir.

07. Safra kesesi taşları için, enginar yaprakları, mısır püskülü ve kekik ile beraber kaynatılıp içilmeye devam edilirse çok fayda sağlar.

08. Damar sertliğinde, enginar yaprakları ayrık otu koküyle beraber kaynatılıp balla tatlandırılıp içilirse fayda sağlar.

09. İdrar söktürücü olarak, enginar yaprakları kekik ile kaynatılıp balla tatlandırılıp içilir.

10. Anne sütünü artırıcı olarak, enginar yaprağı, maydanoz, çörek otu, kekik kaynatılıp içilmeye devam edilir.

11. Gözleri kuvvetlendirici, enginar yemeğini bolca yemek çok fayda sağlar.

12. Mide ve bağırsak düzenleyici olarak, enginar yaprağı, maydanoz ve mersin yaprağı beraber kaynatılıp
balla tatlandırılıp içildiğinde fayda sağlar.

13. Kalp güçlendirici olarak, enginar yaprakları oğul otu ve karabaş otu ile kaynatılıp balla tatlandırılıp soğuk içilmeye devam edilir.

14. Saç bakımı için, enginar yaprakları kaynatılır bu su ile saçlar yıkanır.

15. Kandaki yağ oranını düşürücü, enginar yaprağını kekik, mısır püskülü ve ayrık otu ile beraber
kaynatıp soğuk olrak içmeye devam edilir.


Enginarın yan tesiri
Enginarın bilinen herhangi bir yan tesiri yoktur.

(Enginarın faydaları ve şifa terkiplerinde,
ÖZER, Mustafa; Şifa Sofrası, 2001-İstanbul,
PALAZ, Tahsin; Şifa Reçeteleri, 2001-İstanbul,
eserlerinden faydalanılmıştır.)

ÇÖREK OTU



Bileşimi
% 35-40 oranında yağ, Acı madde, Uçucu yağ, Saponin, Tanen, Nigelon(bronşit nöbetlerine karşı) Thymocinon.

Çörek otunun faydaları
01. Vucuda kuvvet ve zindelik verir.
02. Balgam ve bronşite iyi gelir.
03. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
04. Bağırsak gazlarını söker.
05. Baş ağrısına faydalıdır.
06. Nezleye faydalıdır.
07. Anne sütünü artırır.
08. Astım için faydalıdır.
09. Diş ağrılarına iyi gelir.
10. Nefes darlığına ve öksürüğe faydalıdır.
11. Romatizma hastalıklarına iyi gelir.
12. İdrar artırıcı ve adet söktürücüdür.
13. Hazmı kolaylaştırır, mide şişkinliğini giderir, midenin suyunu alır.
14. Basurda faydalıdır.
15. Glakomda(gözlerde biriken su) faydalıdır.
16. Sinüzitte faydalıdır.

Çörek otu ile yapılan şifa terkipleri
01. Yüze kan ve canlılık için, çörek otu her sabah kuru üzümle yenilirse şifa verir.

02. Basur için, çörek otu yakılarak elde edilen külü acı kavun suyu ile merhem haline getirilir. Basura sürülür.

03. Böbrek ve mesanedeki kumlar için, çörek otu ile bal şerbet yapılarak içilirse fayda sağlar.

04. Diş ağrısı için, çörek otu sirke ile kaynatılarak gargara yapılırsa fayda sağlar.

05. Balgam ve bronşit için, çörek otu balla karıştırılıp yenirse soğuktan meydana gelen öksürük, balgam, nefes darlığına fayda sağlar.

06. Baş ağrısı için, çörek otu tütsüsü buruna çekilirse nezleye ve başağrısına iyi gelir.

07. Nazara karşı, çörek otunu üzerinde taşımak çok fayda sağlar.

08. Bağırsak kurtları için, çörek otu sirke ile kaynatılıp aç karna içilirse bağırsaklardaki ve karındaki kurt, parazit ve solucanları öldürür.

09. Astım için, çörek otu balla macun yapılım yenmeye devam edilir. Çörek otu kaynatılıp buharı ile her gün
10-20 dakika derin nefes alınıp verilir.

10. Şişlik ve gaz gidermek için, çörek otu ekmeklere, keklere katılıp yenilirse fayda sağlar.

11. Saç dökülmesini önleyici, çörek otu, defne tohumu, kekik, ısırgan tohumu beraberce kaynatılır bu su ile
başa masaj yapılır, baş yıkanır.

12. Sivilce, siğil, uyuz yaralarına, müzmin şişliklere ve sert şişlik için, çörek otu toz haline getirilir
sirke ile merhem yapılıp hastalıklı cilde sürüldüğünde fayda sağlar.

13. Kulak ağrısı ve ağır işitmelerde, çörek otu toz haline getirilir sakız ağacı tohumunun yağı ile
karıştırılıp kulağa 3 damla damlatılırsa fayda sağlar.

14. Şeker hastalığında, 1 kaşık süzme yoğurt üzerine toz halinde 1 çay kaşığı çörek otu, 1 çay kaşığı
kekik konur yemeklerden sonrayenirse fayda sağlar.

15. Siroz için, çörek otu hafifçe kavrulur toz haline getirilir. 1 çay kaşığı çörek otu, yarım tatlı
kaşığı balla ağza alınır yavaş yavaş emilerek yenilir.

16. Alerjik bronşit için, çörek otu toz haline getirilir. Keten tohumu kavrulur toz haline getirilir 15 gr balla karıştırılır, içerisine 1 çay kaşığı karabiber konur, 1 limon sıkılır, sabah akşam 1 çay kaşığı yenilir.

Çörek otunun yan tesirleri
Çörek otunun bilinen bir yan tesiri yoktur. Çok miktarda almamak gerekir. Balla birlikte alınması iyidir.


(Çörek otunun faydaları ve şifa terkiplerinde,
ÖZER, Mustafa;Şifa Sofrası, 2001-İstanbul,
PALAZ,Tahsin; Şifa Feçeteleri,2001-İstanbul,
PAMUK, Arif; Şifalı Bitkiler ve Emraz,
eserlerinden faydalanılmıştır.)

ZENCEFİL



Bileşimi
Nişasta, Rezin, Uçan yağ

Zencefilin faydaları
01. İdrar söktürücüdür.
02. İştah açar.
03. Hafızayı kuvvetlendiricidir.
04. Ses kısıklığına iyi gelir.
05. Vüvudu kuvvetlendiricidir.
06. Romatizmaya faydalıdır.
07. Kısmi felç ve titremeye iyi gelir.
08. Öksürük ve bronşitte faydalıdır.
09. Saçların bakımına iyi gelir.
10. Hazımsızlıkta faydalıdır.
11. Midedeki gerginlik ve ağırlıkta iyi gelir.
12. Mide ve bağırsak üşütmelerinde, mide-bağırsak gazlarını söktürücüdür.
13. Soğuk algınlığında çabuk iyileşmeyi sağlar.
14. Cinsi arzuyu tahrik eder, meniyi artırır.
15. Kabızlıkta faydalıdır.
16. Karın ağrılarında faydalıdır, ağrı ve sızıyı giderir.
17. Tansiyonu ve kolesterolü düşürür.

Zencefille yapılan şifa terkipleri
01. Katı balgamı çıkarmak için, zencefil tereyağı ile birlikte yenirse katı balgamı çıkarır.

02. İleri derecedeki ülserlerde, 1 bardak suya yarım çay kaşığı zencefil konur, 20 dk bekletilir, balla tatlandırılır, yemek esnasında günde 3 bardak içilir.

03. Yorgunluğu giderici ce dinçlik verici olarak, zencefil 40 gr, karahelile 40 gr, dar-ı fülfül 40 gr,
toa karanfil 40 gr hepsi yeteri kadar balla macun yapılır günde 1 ceviz büyüklüğünde yenilir.

04. Siyatikte, siyah koçun kuyruğundan bir miktar kuşbaşı doğranır üzerine zencefil konur 3 gün yenilirse
siyatikten kurtarır.

05. Müzmin öksürükte, zencefil balla macun yapılıp günde 2-3 tatlı kaşığı yenilir.

06. Romatizmada, 50 gr zencefil, 50 gr havlucan, 50 gr irmik fıstığı, yeteri kadar balla macun yapılıp günde 2-3 tatlı kaşığı yenilir.

07. Diş ağrısında, zencefil sirke ile kaynatılır gargara yapılır.

08. Mide, bağırsak üşütmesinde, 1 bardak kaynar suya yarım çay kaşığı zencefil, havlucan, defne tohumu konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

09. Kabızlık giderici olarak, 1 bardak kaynar suya, yarım çay kaşığı zencefil konur,  üzerine yarım limon
sıkılr ve günde 2 bardak içilir.

10. Saç bakımı için, zencefil kaynatılıp bu suyla saçlar yıkanırsa çok faydalıdır.

11. İdrar söktürücü olarak, 1 bardak ılık bal şerbetine 1-2 gr zencefil karıştırılıp içilir.

12. Hafızayı kuvvetlendşrmek için, 1 bardak ılık bal şerbetine 1-2 gr zencefil karıştırılıp içilir.

13. Vücudu kuvvetlendirici, cinsi gücü artırıcı, meniyi fazlalaştırıcı, ısırgan tohumu, polen, keten tohumu, zencefil hepsi öğütülüp balla macun yapılıp 1 tatlı kaşığı yenmeye devam edilir.

14. Ses kısıklığında, 1 bardak sıcak bal şerbetine 1-3 gr zencefil karıştırılıp içilir.

Zencefilin yan tesiri
Zencefilin bilinen herhangi bir yan tesiri yoktur.

(Zencefilin fayda ve şifa terkiplerinde;
 ÖZER, Mustafa; Şifa Sofrası, 2001-İstanbul,
PALAZ, Tahsin; Şifa Reçeteleri, 2001-İstanbul,
eserlerinden faydalanılmıştır.)

LİMON



Bileşimi
Limon kabuğunda % 1.5 uçan yağ dlimonen, Citrar, Pinen; Suyunda limon asidi, Potasyum
Kalsiyum, Nitrat, Karbonhidratlar, C vitamini, Glikosit.

Limonun faydaları
01. Kalbi ferahlatır.
02. İshal kesicidir.
03. Kan temizleyicidir.
04. Böbrek tıkanıklığına faydalıdır.
05. Zayıflamak isteyenlere iyi gelir.
06. İdrar söktürücüdür.
7. Karaciğer temizleyicisidir.
08. Sivilcelere iyi gelir.
09. Kolesterol düşürücüdür.
10. Böbrek taşlarına faydalıdır.
11. Sindirim bozukluğuna iyi gelir.
12. Ağız içi yaralara faydalıdır.
13. İştahsızlık ve dermansızlıkta faydalıdır.
14. Gut ve romatizmaya iyi gelir.
15. Tansiyonu ve ateşi düşürür.
16. Baş dönmesine ve damar tıkanıklığına iyi gelir.
17. Uykusuzluğa faydalıdır.

Limonla yapılan şifa terkipleri
01. İdrar yolu iltihabı için, 1 adet limon sıkılır, içerisine 1 şişe maden suyu ilave edilir. 15 gün sabahları aç karna içildiğinde fayda sağlar.

02. Gripal enfeksiyonlarda, soğuk algınlığında, limon sulandırılır. Limonata şeklinde içildiğinde fayda sağlar.

03. Kalp damarlarının tıkanmasında, yarım çay bardağı soğan suyunun üzerine 1 kaşık saf zeytinyağı konur. Üzerine limon sıkılarak doldurulur, sabahları aç karna veya yemeklerden 1-2 saat sonra içilir.

04. Astım ve bronşit için, yarım kilo limon suyu sıkılır, 1 kilo iyice ezilmiş sarımsağın üzerine dökülür
kavanozda 1 hafta bekletilir. Hergün aç karna 1 tatlı kaşığı, 1 çay kaşığı balla karıştırarak yenilir.

05. Şişmanlık için, hergün bolca limon yenir, suyu içilir.

06. Böbrek taşlarında, yarım limon suyu, 1 tatlı kaşığı gliserinle karıştırılıp içilir. 3 gün devam edilirse böbrekteki taşları eritip düşürür.

07. Selulitte, sabahları aç karna 1 adet limon suyu içilir.

08. Skorbütte, haftada 3 gün zeytinyağlı, bol limonlu, lahana salatası yenilmelidir.

09. Gripte, 2 bardak kaynar suya, 15 gr limon kabuğu, 10 gr kuru kekik konur 10 dk bekletilir günde
3 çay bardağı içilir.

10. Vücut kırgınlığında, limonla ağrıyan yerler ovuşturulur.

11. Tırnak kırılmalarında, limon suyu aynı miktarda gülsuyu ile karıştırılır tırnaklara sürülür.

12. El çatlaklarında, limon suyu gliserin ile karıştırılır ellere sürülür.

13. Boğaz iltihaplarında, anjinde, bademcik iltihabında, limon suyu bir miktar su ile karıştırılır. Bu su ile gargara yapılırsa faydalı olur.

14. Ağız içi yaralarında, limon suyu balla tatlandıtılır, pamukla hastalıklı kısma sürülür.

15. Güneş yanıkları için, limon sıkılr aynı miktar portakal suyu ile karıştırılır. içerisine gliserin ilave edilip cilde sürülür.

16. Saç dökülmesinde, kepek çokça kaynatılır. İçine limon sıkılır. Bu su ile baş yıkanır, 1 hafta
devam edilir.

Limonun yan tesirleri
Limon fazla yenirse çabuk ihtiyarlatır. Sinirleri yıpratır, tansiyonu düşürür, diş eti kanaması olur.

(Limonun fayda ve şifa terkiplerinde;
ÖZER, Mustafa; Şifa Sofrası, 2001-İstanbul,
PALAZ, Tahsin; Şifa Heçeteleri, 2001-İstanbul, 
 eserlerinden faydalanılmıştır.)

BALKABAĞI



Bileşimi
Şeker, Albümin, Nişasta, Uçucu yağlar, Salistik asit, C vitamini, Demir, Phystosterin. Karoten, Peponin, Reçineli ve yapışkan maddeler, Potasyum, Magnezyum, Fosfor, Ca

Balkabağının faydaları
01. Kabızlık sorununa iyi gelir.
02. Baş ağrısına faydalıdır.
03. Tenya, solucan, kurt düşürücüdür.
04. Şişmanlatıcı özelliği vardır.
05. Sivilcelere iyi gelir.
06. Güzel kan yapar.
07. Çıban ve şişliklere faydalıdır.
08. İdrar söktürücüdür.
09. Sıtma da faydalıdır.
10. Zihni gelişmeyi artırır.
11. Sinirleri yatıştırır.
12. Sırt ağrılarında etkilidir.
13. Kanserden koruyucudur.
14. Öksürüğü keser.
15. Ateş düşürücüdür.
16. Prostatda faydalıdır.
17. Kulak ağrısına iyi gelir.
18. Göz hastalıklarına faydalıdır.
19. Kramplarda, adale tutulmalarında faydalıdır.
20. Balkabağında bulunan beta-karoten, birçok kanser çeşidini önlemeye faydalıdır.
21. Sigara içenlerin akciğer kanserine yakalanma riskini biraz azaltabilir.
22. Vücudun enfeksiyonlara karşı savaşmasına iyi gelir.

Balkabağı ile yapılan şifa terkipleri
01. Kulak ağrısı için, kabak sıkılır, elde edilen suyu gülyağı ile karıştırılıp kulağa damlatılırsa kulak ağrısını keser.

02. Çıban ve şişlikler için, haşlanan balkabağı lapa haline getirilir şişliklere ve çıbanlara konulursa şifa verir.

03. Kramplar için, balkabağı sütle pişirilir hasta bölgeye sarılır. bir gece beklenir sonra sirke ile karıştırılmış kepek lapası sarılır.

04. Uyuz için, balkabağı ezilir, sirke ile karıştırılır ve uyuz olan bölgeye sürülürse şifa verir.

05. Sara ya, felç ve aza uyuşukluğu için, hergün kabak yenirse çok fayda sağlar.

06. Prostatta, günde 1 fincan kabak çekirdeği yemek fayda sağlar.

07. İdrar söktürücü olarak çekirdeklerinin kaynatılıp içilmesi çok fayda sağlar.

08. Sıtma için, kabak pişirilir sirke ile yenirse sıtmaya iyi gelir.

09. Sinirleri yatıştırmak için, kabak suyunda şerbet yapılıp içilirse vesveseye, deliliğe, nezleden meydana gelen başağrısına iyi gelir.

10. Safra için, kabak, ekşinar ile yenirse safraya karşı faydalıdır.

11. Öksürüğü kesmek için, balkabağı sütle birlikte pişirilir şekerle tatlandırılır yenirse göğsü yumuşatır öksürüğü keser.

12. Hamilelerde görülen mide bulantısı ve kusmalarda, balkabağı kompostosu çok fayda sağlar.

13. Kurt öldürücü, solucan ve tenya için, günde bir kere, dış kabuğu ayıklanmış ve ezilmiş 30-40 gr çekirdek içi, sütle karıştırılarak yenir. Bağırsakların hızla boşaltılmasını sağlamak için güçlü bir müshil,
yapılır. (1-2 kaşık zeytinyağı ya da hintyağı içmek fayda sağlar.)

Balkabağının yan tesiri
Balkabağının normalde herhangi bir yan tesiri bulunmamaktadır. Çekirdeklerinin çok fazla
tüketilmesi cinsi arzunun azalmasına ve şişmanlamaya sebeb olur.

(Balkabağının fayda ve şifa terkiplerinde;
 ÖZER, Mustafa; Şifa Sofrası, 2001-İstanbul,
PALAZ, Tahsin; Şifa Reçeteleri, 2001-İstanbul,
GRETE, Flach ; Sıhhatlı yYaşamanın Genç Kalmanın Sırları,
eserlerinden faydalanılmıştır.)

EBEGÖMECİ



Bileşimi
Pekrin, Glikozit, Misilaj, Malvin, Tanen

Ebegömecinin faydaları
01. Diş ağrısına iyi gelir.
02. İdrar söktürücüdür.
03. Böcek ısırması veya sokmasında faydalıdır.
04. Bademcik iltihabı, anjin, astım ve bronşitte faydalıdır.
05. Sinir zafiyetine iyi gelir.
06. Sindirim sistemi tahrişleri ve iltihaplarında iyi gelir.
07. Ses kısıklığında, faranjit, laranjitte faydalıdır.
08. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını temin eder.
09. Uyku vericidir.
10. Şişmanlığı gidermede ve guatr tedavisinde etkilidir.
11. Kireçlenmelerde, mafsal ve diz kapağı kireçlenmelerinde çok faydalıdır.
12. Kulak rahatsızlığına iyi gelir.
13. Yanıkları iyileştirir.
14. Anne sütünü artırır.
15. Vereme karşı vücudu korur.
16. Doğumu kolaylaştırır.

Ebegömeci ile yapılan şifa terkipleri
01. Hergün yarım çay bardağı içilecek ebegömeci suyu (yaprak ve çiçekler ezilerek elde edilen) vücudu tüm hastalıklardan korur.

02. Vereme karşı, ebegömeci çiçekleri süt içerisinde pişirilerek yenir kalan süt içilirse vereme çok iyi gelir.

03. Böbreklerde, mesanede, safra kesesinde taş oluşumunu engellemesi için, ebegömeci yaprakları ezilir ve suda kaynatılır elde edilem bu su yudum yudum içilirse şifa verir. Aynı zamanda bu su hem kadınların doğumunu kolaylaştırır, hemde güzel uyku verir.

04. Anne sütünü artırıcı olarak, ebegömeci yapraklarının bekletildiği su içilirse anne sütü artar.

05. Yanıkları iyileştirici, ezilen ebegömeci yaprakları halis zeytinyağında pişirildikten sonra üzerine sürülürse hen domuz yılancığını hemde yanıkları iyileştirir.

06. Arı sokmalarında, ezilmiş ebegömeci yaprağı sokulan yere sürülürse çok çabuk iyileştirir. Ezilmiş ebegömeci yağraklarını halıs zeytinyağı ile karıştırıp merhem yaptığımızda sürdüğümüz yerlere arı sokmaz.

07. Kulak rahatsızlıklarında, ebegömeci çiçekleri ve yaprakları kaynatılıp buharı kulağa intikal ettirildiğinde kulak rahatsızlığına iyi gelir.

08. Nefes yolları rahatsızlıklarında, Ebe gömeci çiçeklerine sığır kuyruğu çiçekleride ilave edilirse çok fayda sağlar. Bu çay balgam söker.

09. Sirozda, ebegömeci haşlanılarak yenilir. Suyu içilir. Günde 2-3 defa tekrarlanır.

10. Kirenlenmelerde, mafsal ve diz kapağı kireçlenmelerinde, ebegömeci yemeği yapılıp yenilir. Yaprak
ve çiçekleri haşlanıp suyu içilir.

11. Kabızlık giderici olarak, 50 gr ebegömeci, 50 gr keten tohumu, 20 gr sinameki 5 bardak suda 10 dakika kaynatılır günde 2-3 bardak içilir.

12. Mide ve bağırsak gazları için, ebegömeci menekşe ile beraber kaynatılıp suyundan içilirse çok fayda
sağlar.

13. Basurda, 2 bardak suya 15 gr ebegömeci konulup 3 dk kaynatılır 5 dk bekletilir ve içilirse fayda verir.

14. Ses kısıklığında ve gırtlak kanserinde, soğuk suya ıslatılır 1 gece bekletilir süzülür hafif ısıtılır
bununla gargara yapılırsa iyi gelir.

15. Sinüzitte, ebegömeci maydanozla birlikte kaynatılıp buharı tenefüs edilirse fayda sağlar.

16. Çıban ve yaraların ağrısında, taze yaprakalar lapa haline getirilir bir tülbent arasında ağrıyan
cilt üzerine konursa fayda sağlar.

17. Göz yaşı kurumalarında, soğuk suya ıslatılır bir gece bekletilir süzülür bu su ile gözler pansuman
yapılır. Yada haşlanan suyun buharı ile gözle banyo ettirilir.

18. Vücuttaki iltihap için, eegömeci maydanozla kaynatılp içildiğinde fayda sağlar.

Ebegömecinin yan tesirleri
Normalde herhangi bir yan tesiri yoktur.


(Ebegömecinin fayda ve şifa terkiplerinde;
ÖZER, Mustafa; Şifa sofrası,  2001-İstanbul,
PALAZ, Tahsin; Şifa reçeteleri,2001-İstanbul,
GRETE, Flach ; Sıhhatlı Yaşamanın Genç Kalmanın Sırları,
eserlerinden faydalanılmıştır.)

DOMATES



Bileşimi

A, B, C, K Vitaminleri, Kalsiyum, Fosfor, Brom, Potasyum.

Domatesin faydaları
01. Hazım kolaylaştırıcıdır.
02. Romatizmaya faydalıdır.
03. Kabızlığa iyi gelir.
04. Çıbana iyi gelir.
05. Yanıklara faydalıdır.
06. Damla hastalığına faydalıdır.
07. Şeker hastalarının aşırı susuzluğunu giderir.
08. Safra kesesi ve böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.
09. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
10. Vücutta toplanan suyun dışarı atılmasını sağlar.
11. Yorgunlukta faydalıdır. Vücudun mukavemetini artırır.
12. Nasıra iyi gelir.
13. İdrar söktürür.
14. Çocuk ve bebeklerin gelişmesini sağlar.
15. Baş ağrısına iyi gelir.
16. Prostat kanserine karşı koruyucudur.
17. Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
18. Kan basıncını dengeye sokar ve kan yapımını hızlandırır.



Domatesle yapılan şifa terkipleri
01. Kan basıncını düşürmekte domatesin faydası çoktur. Hipertansiyon hastası olan insanlar domates
tüketimini artırdıklarında bu hastalığı yendikleri görülür.

02. Domatesin içeriğinde bulunan A ve C vitaminleri, folik asit, potasyum, gıda lifi ve koruyucu
antioksidanların prostat kanserine fayda ve yararları tartışılmaz.

03. Domates gribi önleyicidir. Likopen ve beta karoten eksikliği yaşayan insanların domatesi oldukça
fazla tüketmeleri gerekir.

04. Cildimizi domates daha güçlü ve daha canlı hale getirir. Cildi hassas olan insanların domates tükettikleri takdirde 8-10 hafta içinde cildleri UV ışınlarına karşı daha güçlü hale gelebilir.

05. Kolesterol hastalarına domates en büyük yardımcıdır. Günlük domates yemeye başladıktan sonraki
4 hafta içerisinde HDL kolesterol seviyesi %15 artar, bununla beraber LDL kolesterol seviyesi düşer.

06. Serbest radikaller insan DNA’sında %42 gibi yüksek miktarda zararlar verirler. Bu radikallerin düşmanı ise Likopen ve beta karotendir. DNA’nızın zararı uğraması sizin yaşlanmanız anlamına gelmektedir. Az zeytinyağlı domates yiyeyerek domatesin size yaşlanmaya karşı yardım etmesini sağlayabilirsiniz.

07. Gerçek Yaş’ınız hesaplanırken, kan basıncı seviyeniz çok önem taşır. 115/76 ve daha az seviyede bir kan asıncı seviyesi sayesinde, 12 yıla kadar gençleşebilirsiniz.

08. Günde 1 bardak domates suyu içilmesi gereklidir. Günlük domates ihtiyacınızı karşılayacaktır.

09. Damla hastalığı çekenlere ve romatizmalılara her sabah bir bardak domates suyu iyi gelir.

10. Bir bardak domates suyuna bir adet çiğ yumurta kırın, Cystein adlı bir tür protein içeren bu karışım vücuttaki zehirli maddelerin bir an önce dışarı atılmasını sağlar.

11. Domates suyunda bol miktarda bulunan likopen adlı madde, Kalbi hastalıklara karşı korur. Bu madde
domates suyunun yüzde 85 inde bulunur.

12. Domates suyu Kısır erkeklerde sperm yoğunluğunu ve hareketliliğini arttırarak kısırlığı önler.

13. Domateste bulunan likopen bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu grip ve nezleden korur.

14. Domateste bulunan likopenin, vücutta kansere neden olan serbest radikallerin dolaşımına engel olur.

15. Alzheimer, osteoporoz ve deri hastalıklarını önlemede domateste bulunan likopen önemli bir yer tutar.

Domatesin yan etkileri
Domates, basur, karaciğer, mayasıl rahatsızlığı olanlara zararlıdır.

Telafisi
Şahtere, devedikeni, enginar ile karaciğer güçlendirilir.

ARMUT



Bileşimi
% 15 şeker, Glikozidler, Vitaminler, Organik asidler, Tanen, A, B1, B2, B3, B6, C Vitaminleri,

Armudun faydaları
01. Kan yapıcıdır.
02. Kan temizleyicidir.
03. Yüksek tansiyon düşürücüsüdür.
04. Böbreklerin çalışmasını düzenler.
05. Salgı bezlerini çalıştırır.
06. İdrar söktürücüdür.
07. Hamilelerin mide bulantısını geçirir.
08. Sinirleri teskin edicidir.
09. Bağırsak kurtlarını düşürür.
10. Prostat büyümesinde faydalıdır.
11. Mideyi güçlendirir, hazmı kolaylaştırır.
12. Kalbe ferahlık verir, kalp çarpıntısını giderir.
13. Kabızlığı gidericidir.
14. Mafsal romatizmasında faydalıdır.
15. Nezleye iyi gelir.
16. Zihni yorgunluğu giderir.

Armutla yapılan şifa terkipleri
01. Bağırsak kurtları için, armut çekirdeğinden aç karna 10 gr içilirse bağırsak kurtlarını döker.

02. Prostat için, 1 bardak suya 15 gr. yaprak konur, 5 dk kaynatılır. 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir.

03. Mesane iltihabı ve idrar söktürücü için, 1 kilo suya, 50 gr yaş veya kuru armut ağacı kabuğu konur. 15 dk kaynatılır. su yerine içilir.

04. Böbrek taşında, 1 kilo suya, 50 gr armut yaprağı ve 2 adet elmanın kabuğu konur, 15 dk kaynatılır, içilir.

05. Kabızlığı giderici, armut pişirilerek yenilir.

06. Nezleyi keser, armut meyvesini yemek üzerine yenilirse şifa verir.

07. Mideyi güçlendirir, hazmı kolaylaştırır, kalbe ferahlık verir, hergün düzenli olarak yemek yedikten sonra 1 armut yenilirse çok şifa verir.

08. Mafsal romatizmasında, 1 bardak suya, 15 gr yaprak ve 10 gr kuru elma kabuğu konur, 5 dk kaynatılır, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir.

09. Kan yapıcı, armut vitamin bakımından çok zengin olduğundan kan yapar, armut şurubu bebelere iyi gelir.

10. Kan temizleyicidir, armut kürü (günde bir öğün armut yeme) kan temizleme açısından iyi bir yöntemdir.

11. Yüksek tansiyonda, armut kürü iyi gelir.

12. İfrazatı artırıcı, armut kürü kandaki fazla asit ve tuzları, zararlı fazlalıkları dışarı atar.

13. Egzama ve kaşıntı için, armut kürü yapılır.

14. Armut, vücut için elzem bir gıdadır. İyi bakılırsa biraz böbreğe de benzer. Dialize düşmemek için armut kürüne devam etmek gerkir.

Armudun yan tesirleri
Hazmı biraz zordur, midesi zayıf olanlara dokunur.

Telafisi
Armut suyu, kompostosunu yiyebilirler.

(Armudun fayda ve şifa terkiplerinde, ÖZER, Mustafa; Şifa Sofrası, 2001-İstanbul,
PALAZ, Tahsin; Şifa Reçeteleri, 2001-İstanbul, eserlerinden faydalanılmıştır.)

PAPATYA



Bileşimi
Papatyanın etkisini sağlayan Oleum chamo millae(uçucu yağ), Bisabalol  Bisabalol oksit, Amino asidler, Chamuzelen, Cadinen, Capryl asid, Cholin, Fernesen, Geroniol Nikotinik asid, B1, C Vitaminleri, Yağ asidleri.

Papatyanın faydaları
01. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
02. Baş ağrısına faydalıdır.
03. Hazmı kolaylaştırır.
04. Kalın bağırsak iltihabını giderir.
05. Saçları besler kuvvetlendirir.
06. Gaz şişliklerine iyi gelir.
07. Karın ağrısına faydalıdır.
08. Adet söktürür.
09. Bademcik ve diş iltihabına iyi gelir.
10. Terletip vücudu rahatlatır.
11. Romatizmaya faydalıdır.
12. Asabi gerginliğe bağlı uykusuzluğa iyi gelir.
13. Ateşli hastalıklarda ateş düşürücüdür.
14. İdrarı artırır, bel ağrılarında faydalıdır.
15. Cinsi gücü artırır.
16. Kadınların menapoz devrelerini rahat geçirmelerini sağlar.
17. Egzama, kaşıntı, deri rahatsızlıklarına faydalıdır.

Papatya ile yapılan şifa terkipleri
01. Mide rahatsızlıklarında, ülser, gastrit, papatya kantoronla beraber kaynatılıp balla tatlandırılıp içilir.

02. Bademcik iltihaplanması ve gırtlak iltihabı için, 1 avuç dolusu papatya 1 su bardağı sirke ile birlikte 1 litre su içinde kaynatılır. Bu su bir bez ile ıslatılır ve boğaza sarılır.

03. Bağırsak iltihabına karşı, papatya kaynatılır bolca içilir.

04. Sarılık ve idrar zorluğu için, papatya kaynatılır bol bol içilir.

05. Erkek için, kaynatılır şekerle içilirse çok faydalı olur.

06. Terletip vucudu rahatlatması için, papatya, ayrık otu, kayışkıran, labada, mürver çiçeği, şahtere aynı miktarda karıştırılır. 1 kg kaynar suya 10 gr konur 10 dk bekletilir azar azar içilirse, vücudun terleyip ferahlamasını sağlar.

07. Basurda, 20 gr papatya, 20 kükürt, 20 gr krem tartar karıştırılır, yarım bardak kaynar suya 1 çay kaşığı konur, 10 dk bekletilir, günde 3 defa içilir.

08. Sinüzitte, papatya ve nane birlikte kaynatılır buharı tenefüs edilir.

09. Başağrısında, papatya kaynatılıp suyuile baş yıkanırsa yada papatya, kantaron ve lavanta kaynatılıp içilmeye devam edilirse faydalı olur.

10. Adet söktürücü olarak, papatya biberiye ile kaynatılıp çay gibi içilirse adet söktürür.

11. Romatizmada, papatya ve nane birlikte zeytinyağ içerisine konur. Güneşte 1 ay bekletilir bu yağ ile romatizmalı yerler masaj edilir.

12. Az işiten kulak için, papatya zeytinyağına konulup 1 ay bekletilir. Temizliğe dikkat edilerek iltihaplı ve sonradan olma kulak sağırlığına damlatılırsa şifa verir.

13. Deri rahatsızlıklarında, papatya kaynatılır suyu ile deri pansuman edilir.

14. Alerji, bahar alerjisi için, papatya öğütülüp balla macun yapılıp yenilirse faydalıdır.

15. Ateş düşürmek için, 1 bardak kaynar suya 2 gr papatya konur, 10 dk bekletilir, sabahları aç karnına 1 bardak içilir.

16. Sinirlerle ilgili rahatsızlıklarda, 500 gr suya 50 gr papatya konur 10 dk kaynatılır, 20 dk bekletilir, süzülür içerisine bir bez batırılır ağrıyan yerlere sarılır.


Papatyanın yan etkileri
Papatya normal kullanımda herhangi bir yan tesiri yoktur. Uzun süre kullanılırsa baş dönmesi ve sinir bozukluğuna neden olabilir. 1 aydan fazla kullanılmamalıdır.

(Papatyanın faydaları ve şifa terkiplerinde fydalanılan kaynaklar:
ÖZER, Mustafa;Şifa Sofrası, 2001-İstanbul,
PALAZ, Tahsin; Şifa Reçeteleri, 2001-İstanbul,
PAMUK, Arif;Şifalı Bitkiler ve Emraz,
FLACH, Grete; Sıhhatli Yaşamanın Genç ve Güzel Kalmanın Sırları. )

KEREVİZ



Bileşimi
Uçan yağ, A,B,C,E, Acı madde, Klor, Sodyum vitaminleri, Potasyum, Apiin Glukokine, Fosfat, Manganez, Demir, İyot, Bakır, Kalsiyum.

Kerevizin faydaları
01. Kanı temizler.
02. Vücuttaki zehirleri dışarı atar.
03. İdrar yolları antiseptiği ve idrar artırıcıdır.
04. Bütün salgı bezlerini çalıştırır, süt salgısını artırır.
05. Sindirimi hızlandırır, gaz söktürücüdür.
06. Gut ve romatizmayı tedavi edici etkilidir.
07. Adet söktürücüdür.
08. İktidarsızlığı giderici, cinsi arzuyu artırıcıdır.
09. Mideyi kuvvetlendirir. İştah açar.
10. Sinir yorgunluğunu giderir, sürmenajda faydalıdır.
11. Karaciğer şişliğini giderir, safra ifrazatını düzenler.
12. Ağız kokusunu güzelleştirir.
13. Öksürüğü keser, hıçkırığı giderir.
14. Karında toplanan suyu çıkarır.
15. Şişmanlığı önler.
16. Karaciğer ve dalak tıkanıklığını açar.
17. Kollestrolü düşürür.
18. Zihni yorgunluğa iyi gelir.
19. Böbrek ve mesanedeki kumları eriterek izale eder.

Kerevizle yapılan şifa terkipleri
01. Böbrek kum ve taşlarında, kereviz ve kara turp sıkılır, suları 1 gece soğukta bırakılır. Karıştırılır ve günde 3 bardak içilir.

02. Prostatta ve idrar tutulmasında, 50 gr ince doğranmış kereviz kökü 2 kg suda yarıya ininceye kadar kaynatılır. Soğuduktan sonra süzülür. 50 gr eğir köküde 2 kg suda yarıya inene kadar kaynatılır, soğutulur, süzülür. Bu sular birleştirilir sabah aç karntnaa, gece yatarken günde 2 bardak içilir. 3 ay devam edilir.

03. İştah açıcı olarak, kereviz sıkılır yemekten önce 1 kaşık içilir.

04. Cinsi gücü artırmak için, 20 gr kereviz tohumu aynı miktarda şeker ve inek yağı ile karıştırılıp günde 1 defa yenilir ve 3 günde tüketilir.

05. Uyuz, saçkıran ve diğer cilt hastalıklarında, kereviz sıkılr, sirke ve gülyağı ile karıştırılıp 7 gün hastalıklı cilde sürüldüğünde fayda sağlar.

06. Ses kısıklığında, kereviz kaynatılır suyu içilir. Suyu ile gargara yapılır.

07. Mafsal iltihabında, 2 kilo suya, 150 gr kereviz ve yaprağı doğranır. Kısık ateşte yarısı kalana kadar kaynatılır. Süzülür bu suya 2 misli sıcak su ilave edilir. Günde 3 bardak içilir.

08. Migrende, kereviz tohumu toz haline getirilir, günde 3 defa 1-3 gr içilir.

09. Adet kanamaları ve düzensiz adetlerde, kereviz kaynatılır suyu içilir.

10. Uykusuzluğu gidermek için, çiğ kereviz suyu içilir.

11. Guatrda, kereviz yaprakları lapa yapılıp guatra bağlanır 1-2-3 gün sonra çıkarılır.

12. Şişmanlığı önler, kereviz yaprakları kaynatılır suyu balla tatlandırılıp içilir.

13. Sinirleri kuvvetlendirici, 1 bardak kaynar suya, 10 gr dövülmüş kereviz tohumu konur  10 dakika bekletilip günde 3 bardak içilir.

14. Karında su toplamasında, kereviz kökü, ısırgan tohumu, huş ağacı yaprakları hepsinden birer avuç 1 kilo sirke içerisinde 1 gün bekletilir 2 saatte bir çay bardağı içilir.

15. Siyatikte, kereviz sıkılı, günde 1 bardak içilir. Keraviz lapa haline getirili ağrıyan yerlere bağlanır.


Kerevizin yan etkileri
Kerevizin biline herhangi bir yan etkisi yoktur. Hamile bayanların yememesi daha iyi olur.

( Kerevizin fayda ve şifa terkiplerinde Tahsin Palaz'ın şifa reçetelerinden ve Mustafa Özer'in
şifa sofrası eserlerinden yararlanılmıştır.)

SARMISAK



Bileşimi
Allin, Allicin(uçucu yağ), Allinse, A, B1, B2, C Vitaminleri, Mg, Fe, Zn, Mn, B, Cu, Mo, Co Maden tuzları, Karbonhidratlar, Hormon etkileyici maddeler, Flavonoidler,Yapışkan sülfidler, Albümin,İodin, şekerler, Antibiyotik madde garlisin.

Sarmısağın faydaları
01. Damar sertliğine iyi gelir.
02. Kalp hastalığı olanlara faydalıdır.
03. Tansiyonu düşürür.
04. Romatizma rahatsızlığı olanlara iyi gelir.
05. İdrar söktürücüdür.
06. Bağırsak parazitlerini düşürür.
07. Anjin(boğaz iltihabı) faydalıdır.
08. Sinirleri teskin eder.
09. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
10. Kabızlık gidericidir.
11. Kanser hastalığını geriletir.
12. Vücuda direnç ve kuvvet verir.
13. Göz rahatsızlıklarında faydalıdır.
14. Kulak ağrısı ve iltihabında fayda sağlar.
15. Kan pıhtılaşmasını önler.
16. Şeker hastalarına iyi gelir.Şekeri düşürür.
17. Balgam söktürücüdür.
18. Mantar hastalığına iyi gelir.
19. Yüksek ateşi düşürür.
20. Ses kısıklığına iyi gelir.
21. Egzamaya faydalıdır.
22. Nezle, bronşit, astım gibi hastalıklara faydalıdır.
23. Karında ve bacaklarda biriken suyun boşalmasına yardım eder.
24. Beyin kanaması ve felç rizkini azaltır.

Sarmısakla yapılan şifa terkipleri
01. Damar sertliği için, Sarmısak elma sirkesi içerisinde şeker ilave edilerek pişirilir.
Yenir. Damar sertliğine çok iyi gelir.

02. Mide ve bağırsak enfeksiyonlarında, Bir baş sarmısak ezilir. 200-300 gr yoğurtla karıştırılır. Bir gece bekletilir, ertesi gün 2-3 defada yenilir.

03. Tansiyon düşürücü olarak, 100 gr sarmısak doğranır. 1 bardak suda 10 dakika kaynatılır, ezilir. Şekerle tatlandırılır günde 3 kaşık yenilir.

04. Kurt düşürücü olarak, 1 diş sarmısak ezilir, suyu bir miktar ekmeğe emdirilir ve yenilir.

05. Sinirleri yenileyici olarak, 1 bardak süte 1 diş ezilmiş sarmısak konur, kaynatılır. Yatarken sıcak olarak içilir.

06. Mafsal,  sırt, siyatik, cerrahi yara ağrıları için, 1 baş sarmısak koyun sütü ile haşlanır. Tereyağı ile pişirilir bal ile macun haline getirilip günde 3 kaşık yenirse eşi bulunmaz bir ilaç olur.

07. Gripte, 2 diş sarmısak, 1 çay bardağı sütle kaynatılıp içilmesi çok fayda sağlar.

08. Sarılıkta, sarmısak ezilip suyu çıkarılır, sabahları aç karna 1-2 kaşık yenir.

09. Nefes darlığı ve bronşitte, 1 kilo sarmısak iyice ezilir. Yarım kilo limonun suyu çıkarılır. Sarmısağın üzerine ilave edilir. Kavonoza konur, 1 hafta bekletilir, hergün aç karna 1 tatlı kaşığı, 1 çay kaşığı balla karıştırılıp bir miktar su ilave edilip içilir.

10. Prostat kanserinde, günde 1 diş sarmısak üzeri iğne ile delinip makata konulur.

11. Kolesterolde, 1 kilo kaynar suya, 3 diş sarımsak, 2 tutam frenk maydanozu, 1 tutam lavanta çiçeği, 3 tutam adaçayı konur. Günde 3 fincan içilir.

12. Migren için, sarımsak ezilir, suyu çıkarılır, buruna çekilirse faydalı olur.

13. Diş ağrısında, ağrıyan yer ezilmiş sarmısakla ovulur.

14. Egzamada, sarmısak pişirilip ezilir, aynı miktar bal ile macun yapılır, geceleri krem gibi sürülür. sabah yeşil pirina sabunla yıkanır, cildin üzeri kapalı tutulur, gece yine sürülür.

15. Yüzdeki ve vücuttaki lekeler için, sarımsak yakılır külü balla karıştırılıp yüzdeki ve vücuttaki lekelere sürülürse şifa verir.

16. Romatizma için, 1 baş sarmısak iyice ezilir, bir miktar su ile kaynatılır, süzülür. Elde edilen bu suya, 15 gr toz karabiber, 150 gr saf zeytinyağı konulur, suyu gidinceye kadar hafif ateşte tutulur. İçerisine 15 gr günlük, 10 gr kafur toz halinde konur, 2 dakika kaynatılır, ağrılı bölgeye masaj yapılır.

17. Nasır ve siğillerde, bir diş sarmısak ezilir hastalıklı bölgeye konularak 15 gün devam edilir. Hastalıklı cildin dışına taşırmamaya dikkat edilir.

18. Balgam söktürücü olarak, sarımsak ezilip balla macun yapılarak yenirse balgam söktürür.

19. Kulak ağrısı ve iltihabında, sarmısak ezilip zeytinyağı ile karıştırılıp 2-3 gün bekletilen sarmısaklı zeytinyağı süzülüp kulağa damlatılırsa kulak ağrısına ve iltihabına şifa verir.

20. Güneş çarpmasında, yoğurtla yenilen sarmısak güneş çarpmasına iyi gelir.

21. Saçkıranda, sarmısak ezilir, kına ,bal ve zeytinyağıyla merhem yapılıp saçkıranlı yer ovuşturulur günde iki kere tekrar edilip 10 gün tedavi etmek gerekir.

22. İdrar söktürücü, sarmısak ezilip bal şerbeti ile içilirse fayda sağlar.

Sarmısağın yan etkileri
Normal kullanımda hiçbir yan etkisi yoktur. Günde 3-5 dişten fazla yenilmesi uygun değildir. Fazla sarmısak yenildiğinde kişide karınağrısı, mide bulantısı, Süt emziren anneler çok az yemelidirler bebekte karın ağrısı yapar. Baş ağrısı yapar cinsi istek ve arzuyu azaltır. Cilt hastaları ve hamileler sarmısak yememelidirler.
En malum zararı kokusu

Telafisi
Sarmısağın kokusuna çözüm bulunamamıştır. Maydanoz, karanfil, elma yemek, dişleri fırçalamak kokusunu
gidermede etkili olabilir. Karın ağrısı ve bulantıya karşı fazla yememek lazımdır. Açkarna yutmamak gerekir.

NAR


Bileşimi
Nişasta, Mannit, Reçine, Briterpenik asitler, Tanen, Metilpelletierin, Punicin % 15 Karbonhidrar, % 0.8 protein, % 0.7 Yağ, Su, Kalsiyum, Fosfor, Demir, B1,B2

Narın faydaları
01. Kalp çarpıntısını giderir.
02. Hazmettiricidir.
03. Mide kuvvetlendiricidir.
04. Diş etlerini kuvvetlendiricidir.
05. İshal kesicidir.
06. İdrar söktürücüdür.
07. Kusma ve mide bulantısına faydalıdır.
08. Mide iltihabına iyi gelir.
09. Böbrekleri çalıştırır, vücudu toksit (zehirli) maddelerden temizler.
10. Tenya düşürmeye karşı faydalıdır.
11. Diz kapağı şişliğine ve mafsal kireçlenmesine iyi gelir.
12. Boğaza, göğüse, akciğere faydalıdır.
13. Mide yanmasına iyi gelir. Midenin hararetini alır, safrayı yatıştırır.
14. Meyveleri lezzetli ve ferahlık vericidir.
15. Frengi hastalığına iyi gelir.
16. Sesi açar, güzelleştirir.
17. Rahim akıntısına faydalıdır.
18. Damaktaki ve ağızdaki yaralara iyi gelir.
19. Kulak ağrısına iyi gelir.
20. Göz ağrılarına, katarakta iyi gelir.
21. Kepeğe karşı faydalıdır.
22. Enfeksiyona karşı vücudu koruyucudur.

Narla yapılan şifa terkipleri
01. Diz kapağı şişliklerinde mafsl kireçlenmelerinde, 200 gr. nar kabuğu, 1 kilo burçak, 5 kilo suda 2 kilo kakıncaya kadar kaynatılır. Bir bezle sıkılarak süzülür, elde edilen bu su dolapta muhafaza edilir. Yemeklerden 10 dakika evvel bir çay bardağına 1 limon sıkılır, içine 1 tatlı kaşığı bal konur, üzerinede hazırlanan sudan ilave edilip içilir.

02. İshali geçirmek için, 1 bardak kaynar suya 10 gr parçalanmış kabuk konur 10 dakika bekletilir ve içilirse şifa verir.

03. Kalp çarpıntısı için, nar tanelerinin sıkılarak elde edilen suyu günde bir bardak içilir. Hergün taze olarak nar suyu içmek kalp çarpıntısını geçirir.

04. Mideyi kuvvetlendirmek için, narı ve içindeki acı olan beyaz etli kısmı yemek mideyi kuvvetlendirir.

05. Bağırsak tenyasını düşürmek için, nar ağacının kökünün kabukları yada nar meyvesinin kabuklarının kaynatılarak balla tatlandırılıp aç karna içilmesi parazitleri öldürür.

06. Haşerat ve zehirli hayvan kovmak için, nar ağacının bulunduğu yere zehirli hayvan yaklaşamaz. Nar ağacının kabukları ambara konulursa böcek gelemez.

07. Yara, bere, iltihap için, nar pekmezi yaralara ve iltihaplara sürülürse iyi gelir.

08. Hazmettirmek için, nar yemekten hemen sonra yenirse yemeği hazmettirir.

09. Sesi açmak için, narı yemek ve tatlı narın suyunu içmek sesi açar, güzelleştirir.

10. Midenin iltihabını gidermek için, nar, bal ile macun yapılaak yenirse mide iltihabına
iyi gelir.

11. Firengi hastalığı için, narın kabukları mazı ile toz haline getirilir, içilmeye devam edilirse vücudu sıkar firengi hastalığından kurtarır.

12. Kan tükürmeye karşı, nar suyu yağmur suyu ilr birlikte içilirse kan tükürmeye iyi gelir. Kalbi ferahlandırır.

13. Sallanan dişler için, nar çiçeği sallanan dişlerin dibine konursa sağlamlaştırır.

14. Bağırsak yara ve iltihabı için, 6 gr nar çiçeği, 1 kaşık kitre ile yutulusa bağırsak yara ve iltihaplarını iyileştirir. Rahim akıntısını keser.

15. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için, nar düzenli olarak bir çay bardağı yenilirse bağışıklık sistemini güçlendirir hastalıklardan korur.

16. Kansere karşı koruyucu, nar prostat ve cild kanserine karşı koruyucudur. Hergün içilen bir bardak narsuyu kanserin ilerleme hızını düşürür.

17. Erkekler için, nar ve narsuyu erkeklerde görülen ereksiyon sorununu giderir ve cinsel
perfonmanslarını artırır.

Narın yan etkiler
Nar yemek, nar suyu içmek kabızlık yapabilir. Hamileler nar suyu içmemelidirler.

Yan etkilerinin telafisi
Ilık bal şerbeti içmek narın verdiği yan etkiyi giderir.

NANE



Bileşimi
Uçan yağ (kafur), Tanen, Rezin,

Nanenin faydaları
01. Soğuk algınlığı, nezle, öksürüğe çok iyi gelir.
02. Mide rahatsızlıklarına faydalıdır.
03. Emziren annelerin süt düğümünü çözmeye yardımcıdır.
04. Ağız kokusuna iyi gelir.
05. İç kanamaları keser.
06. Hamileliğe bağlı bulantı ve Kusmayı önler.
07. Kalp çarpıntısı ve ritim bozukluğu (taşikardi) hastalığında faydalıdır.
08. Bağırsak spazmına iyi gelir.
09. Sindirim yetersizliğine, mide ve bağırsak gazlarını gidermede faydalıdır.
10. Erkeklerde ruhi sebebten ileri gelen iktidarsızlığı giderir.
11. Kadınların adet kanamalarının ağrısız ve muntazam olmasını sağlar.
12. Damar sertliği, tansiyon,kalp rahatsızlıklarında faydalıdır.
13. Diş ağrısını giderir.
14. Migren, uykusuzluk ve baş dönmelerinde faydalıdır.
15. Safra kesesi fonksiyon bozukluğunda terletici, kan dolaşımını destekleyici olarak kullanılır.
16. İştah açar.
17. Bütün vücut organlarına enerji verir. Buda iyileşmekte olan hastalara özellikle gereklidir.
18. İshali keser.
19. Ateşi düşürür.
20. Dil peltekliği ve kekemeliğe iyi gelir.

Nane ile yapılan şifa terkipleri
01. İç kanamayı durdurmak için, nane yaprakları kaynatılıp içine birazda sirke ilave edilip içilirse iç kanamayı keser.

02. Süt düğümünü çözmek için, nane pişirilir lapası şiş meme üzerine konulursa süt düğümünü
çözer.

03. Hamilelikteki bulantı ve kusma için, nane kaynatılır ve suyuna ekşi nar suyu ilave edilip
içilirse kusmayı önler.

04. Çıbanları olgunlaştırmak için, nane lapası kavrulmuş unla karıştırılarak çıbanların üzerine
konursa çıbanı olgunlaştırır.

05. Ağız kokusu için, nane ağızda çiğnenirse ağız içini ferahlatır ve ağız kokusunu güzelleştirir.

06. Soğuk algınlığı, nezle, öksürük için, nane, kekik ve limon birlikte kaynatılıp balla
tatlandırılarak içilirse soğuktan oluşan hastalıklara iyi gelir.

07. Hıçkırık için, nane üzerlikle çiğnendiğinde hıçkırığı keser.

08. Baş ağrısı için, nane arpa unu ile lapa yapılıp alına konursa çok tesirli olur.

09. Dil peltekliği ve kekemelik için, nane ezilerek dile masaj yapıldığında bu tür rahatsızlığa
çok iyi gelir.

10. Terlemeyi kesmesi, işitmeyi kolaylaştırması için, nane kaynatılıp suyundan çay gibi hergün
içildiğinde çok faydası görülür.

11. Mideye ve dimağa kuvvet vermesi için, 75 gr nane, 100 gr bal şerbetinin içerisine bırakılır.
Bir müddet bekletilir. Sonra imbikte kaynatılarak ruhu elde edilir. Elde edilen bu ruhtan yarım fincan içilirse mideye ve dimağa kuvvet verir.

12. Diş ağrısı için, nane bir süre ağızda çiğnenirse diş ağrısını giderir.

13. Vücut organlarına enerji vermesi için, nane kaynatılır suyu balla tatlandırılır ve hergün
bir bardak içilmeye devan edildğinde çok enerji verir.

14. Kalbi güçlendirip, asabi kalp çarpıntısını kesmek için, bir bardak kaynar suya 8-10 gr kuru
nane yaprağı koyup 10 dakika beklenip içildiğinde çok fayda sağlar.(günde 2 bardak içmek gerekir)

15. Damarları açıcı, özellikle kalp damarlarını açmak için, 1 kilo suya, yarım çorba kaşığı
kuru nane, 1 çorba kaşığı kekik koyup 10 dakika kaynatılır, sabahları aç karna 1 bardak içilir.

16. Damar sertliği, tansiyon, kalp rahatsızlığı için, Sabahları içilen 1 bardak nane çayının
üzerine 1 elmayı kabuğu ile birlikte yemek faydasını dahada artırır.

Nanenin yan tesiri
Nanenin bilinen herhangibir yan tesiri yoktur.

MUZ



Bileşimi
Potasyum, Fosfor, Bakır, Demir, Magnezyum, % 50 Şekerli maddeler, Pektin B1,B2,PP,C,D,E Vitaminleri, SU, Proteinler, Maden tuzları, Nişasta.

Muzun faydaları
01. Vücuda kuvvet verir.
02. İdrar söktürür.
03. Solunum yolları ve öksürüğe faydalıdır.
04. Kemik rahatsızlıklarına iyi gelir.
05. Şişmanlatıcı özelliği vardır.
06. Yorgunluğu giderici özelliği vardır.
07. Ezik-bere olanlarda çok faydalıdır.
08. Vücutta potasyum eksikliğini giderir.
09. Tansiyon düşürücüdür.
10. Kandaki kolesterol oranını düşürür.
11. Sinir zafiyetini, sinir ve beden yorgunluğunu giderir.
12. Midenin çeperlerini ve hücrelerini besleyerek daha güçlü olmalarını sağlıyor.
13. Mideyi asitli sıvılardan korur. Ülserli ve gastritli mideyi tedavi eder.
14. Mutluluk hormonunun üretilmesini sağlar.
15. Boğaz ve göğüs yanmalarına iyi gelir.
16. Meniyi artırır.
17. Böbrek ve mafsal iltihabında, bağırsak hastalıklarında faydalıdır.

Muzla yapılan şifa terkipleri
01. Çocuklarda kemik eğrilmesi (raşitizm), kemik zayıflığı varsa hergün 1 muz zeytinyağı içerisinde ezilir, 30 dakika güneşte bekletilir ve hemen çocuğa yedirilirse bir kaç ay içerisinde çocuğun kemikleri düzelir.

02. Muz ezilir limon suyu ile merhem yapılırsa uyuz ve egzamaya iyi gelir.

03. Muz bal ve keten tohumu (kavrulmuş ve çekilmiş) karıştırılarak yenirse kuru öksürüğe çok iyi gelir.

04. Muz ezilip, polen ve balla macun yapılıp yenirse bebe ve yaşlılar için ideal besin elde edilir.

05. Nekahat dönemindeki hastalar içinde muz, polen ve bal çok faydalıdır.

06. Muz ılık bal şerbetine katılıp içilirse idrar söktürür.

07. Muzu kabuğu ile birlikte ezilip ezilen, burkulan yere bağlanırsa fayda sağlar.

08. Muz kabukları kaynatılıp bu suyla cilt yıkanırsa cilde çok faydalıdır.

09. Muzu günlükle beraber yemek kronik migreni tedavi eder.

Yan tesirleri
Aç karna yenirse mide için zararlıdır. Balgam yapar. Çok fazla muz yiyenlerde kabızlık görülür.

Telafisi
Ilık bal şerbeti içmek muzun yan tesirlrini giderir.

HAVUÇ





Bileşimi:
Havucun içerdiği önemli
besin değerleri şunlardır:
 30-42 kalori;
1,1 gr. protein;
9,7 gr. karbonhidrat;
0 kolesterol;
0,2 gr. yağ;
l gr. lif; 36 mgr. fosfor;
37 mgr. kalsiyum;
0,7 mgr. demir;
47 mgr. sodyum;
341 mgr. potasyum:
23 mgr. magnezyum;
8.115-11.000 IU A vitamini: 0,06 mgr.  

B1 vitamini; 0,05 mgr.
B2 vitamini; 0.6 mgr.
B3 vitamini: 0.15 mgr.
B6 vitamini: 7,6 mcgr.
folik asit: 6-8 mgr.
C vitamini ve 0,6 mgr. E vitamini.

Havucun faydaları:
01. Havuç kan yapıcı özelliği vardır.
02. Kuvvetlendirici, kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlayıcıdır.
3. İshal kesicidir.
04. Mide ve bağırsağın yakın dostudur.
05. Safra akıtıcı, karaciğeri kuvvetlendiricidir.
06. Havucun, bol A vitamini ile cilde temizlik ve pembelik verir.
07. Gözlerin sıhhatli kalmasını sağlar.
08. Kalp rahatsızlığı ve damar sertliği olanlara havuç çok fayda verir.
09. Akciğer kanseri tehlikesini yarıya indirdiği biliniyor.
10. Havuçtaki beta-karotenin de gözleri, yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından korur.
11. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
12. Kandaki kolesterol düzeyini düşürür.
13. Havucun sindirimi kolaylaştırıcı özelliği vardır.
14. Gaz söktürücüdür.
15. İdrarı artırıcı, kurt düşürücü özelliği vardır.
15. Kadınların aybaşı olayını kolaylaştırıcıdır.
16. Afrodizyak (cinsel gücü artırıcı) etkileri bulunur.
17. Bronşit ve öksürüğe şifa verir.

Havuçla yapılan şifa terkipleri

01. Bronşitte 1 kilo suya, 30 gr havuç doğranır, kaynatılır, süzülür, bir miktar şeker konulur
ve bir gün içerisinde tüketilirsw bronşite çok iyi gelir.

02. Gözün görme gücünü artırmak için 1 kilo suya, 50 gr havuç doğranır, 15 dakika kaynatılır,
10 dakika bekletilir, suyundan günde 2 bardak içilirse gözlere çok iyi gelir.

03. İshali kesmek için bir kaç gün havuç yenilmeye devam edilir.

04. Öksürükte, 1 kilo suya,100 gr havuç doğranır, biraz bekletilir ve suyu 1 günde bir kaç defada tüketilirse öksürüğe çok iyi gelir.

05. Kireçlenmelerde, havuç ve kara turp birlikte yenirse kireçlenmeye şifa verir. Kireçlenmenin başlıca sebeblerinden olan tulum peyniri ve kaşar yenilmemelidir.

06. Karaciğer ve kolesterol için, havuç, maydanoz, limon, zeytinyağı salata şeklinde yenirse
çok faydalıdır.

07. Kurt düşürücü, havuç yemeklerden 30 dakika önce aç karna rendelenmiş olarak yenirse
şeritleri döker. Bu kürün bir hafta yapılması gerekir.

08. Karaciğeri kuvvetlendirir, havuç turşusu devamlı yenildiğinde fayda sağlar.

09. Basurda, havuç üzümle kaynatılır, süzülür, suyu içilirse basura iyi gelir.

10. Ses açar, havuç aç karna haşlanmış olarak yenirse sesi açar, yelleri çıkarır, diş etlerini
kuvvetlendirir.

11. Mide ve 12 parmak ülserine, havuç sarmısakla yenirse faydalıdır. Balgamı keser, giderir.

12. Havuç kaynatılır, ezilecek kıvama gelince ezilir. Bu şekilde yenirse cinsi arzuyu artırır, meniyi çoğaltır. Havuç ezmesine havlıcan, zencefil, karanfil, tarçın gibi şeyler ilave edilerek yenirse şehveti çok tahrik eder.

13. Kadınlarda, göğüs sertleşmesinde havuç suyuna batırılmış bez göğüs üzerine sarılır.

14. Kaşıntılarda, havuç rendelenir kaşınan yere sürülür.

15. İltihaplı yaralarda havuç rendesi yaranın üzerine sarılır.

Yan Tesiri:
Bilinen bir yan etkisi yoktur. Ama çok aşırı tüketimi rahatsız edebililir.