17 Kasım 2009 Salı

ENGİNAR



Bileşimi
Flavonal glikozidleri, Tanen, Cynarin, Cynoropicrin, A, B vitaminleri.

Enginarın faydaları
01. Karaciğerin ilacıdır. Karaciğer yetmezliğine faydalıdır.
02. Safra kesesi taşlarını eritir.
03. Anne sütü artırıcıdır.
04. Vücuda kuvvet verir.
05. Hazım kolaylaştırıcıdır.
06, Kalp güçlendiricidir.
07. Romatizmaya faydalıdır.
08. Mide ve bağırsak düzenleyicisidir.
09. Ter kokusunu güzelleştiricidir.
10. İdrar söktürücüdür.
11. İştah açıcıdır.
12. Kandaki yağ oranını düşürücüdür.
13. Damar sertliğine iyi gelir.
14. Bedenen ve zihnen çalışanlara faydalıdır.
15. Selülitte faydalıdır.
16. Cinsi arzuyu artırıcı.
17. Kemik hastalıklarına faydalıdır.
18. Kepeği giderir, başta saç bitirir.


Enginarla yapılan şifa terkibleri

01. Ödemde, akut eklem romatizmasında, 1 bardak suya, 4-6gr ufalanmış enginar yaprağı konur 5-10 dk kaynatılır, günde birkaç bardak içilir.

02. Kansızlıkta, 2 kilo suya 30 gr engimar yaprağı, 1 su bardağı kuru siyah üzüm, 1 kaşık pelin ufalanıp konur orta ateşte 1 saat kaynatılır, soğutulur içerisine bal konularak içilir.

03. Cinsi gücü artırıcı olarak, 1 bardak suya, 10 gr parçalanmış yaprak konur, 15 dk kaynatılır 20 dk bekletilir, günde 1 bardak içilir.

04. Meni kanallarını açmak için, enginar saplarının ve başlarının altındaki etliyerini tuz, biber ve havlucanla yemek fayda sağlar.

05. Vücudun ter kokusunu gidermek için, enginar saplarını balla yapılmış sirke şerbeti ile kaynatıp içmek fayda sağlar.

06. Karaciğer hastalıkları için, enginarın yemeği yapılır, enginar yaprakları kekik ile kaynatılıp balla tatlandırılıp içilmeye devam edilir.

07. Safra kesesi taşları için, enginar yaprakları, mısır püskülü ve kekik ile beraber kaynatılıp içilmeye devam edilirse çok fayda sağlar.

08. Damar sertliğinde, enginar yaprakları ayrık otu koküyle beraber kaynatılıp balla tatlandırılıp içilirse fayda sağlar.

09. İdrar söktürücü olarak, enginar yaprakları kekik ile kaynatılıp balla tatlandırılıp içilir.

10. Anne sütünü artırıcı olarak, enginar yaprağı, maydanoz, çörek otu, kekik kaynatılıp içilmeye devam edilir.

11. Gözleri kuvvetlendirici, enginar yemeğini bolca yemek çok fayda sağlar.

12. Mide ve bağırsak düzenleyici olarak, enginar yaprağı, maydanoz ve mersin yaprağı beraber kaynatılıp
balla tatlandırılıp içildiğinde fayda sağlar.

13. Kalp güçlendirici olarak, enginar yaprakları oğul otu ve karabaş otu ile kaynatılıp balla tatlandırılıp soğuk içilmeye devam edilir.

14. Saç bakımı için, enginar yaprakları kaynatılır bu su ile saçlar yıkanır.

15. Kandaki yağ oranını düşürücü, enginar yaprağını kekik, mısır püskülü ve ayrık otu ile beraber
kaynatıp soğuk olrak içmeye devam edilir.


Enginarın yan tesiri
Enginarın bilinen herhangi bir yan tesiri yoktur.

(Enginarın faydaları ve şifa terkiplerinde,
ÖZER, Mustafa; Şifa Sofrası, 2001-İstanbul,
PALAZ, Tahsin; Şifa Reçeteleri, 2001-İstanbul,
eserlerinden faydalanılmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder