28 Kasım 2009 Cumartesi

TRABZON HURMASI



TRABZON HURMASI
Birçok vitamin türünü içeren Trabzon hurmasının sağlık açısından önemli bir meyve olduğu belirten Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Kadıoğlu, Trabzon hurmasının (Diospyros Kaki) dünyada iyi bilinen, üzerinde çok araştırma yapılan bir bitki türü olduğunu belirtti. Trabzon hurmasının meyvelerinin olgunlaşmadan yenil(e)memesi, olgunlaştığında ise yumuşaması ve muhafaza ömrünün azalmasının tüketim ve pazarlanmasındaki en önemli sorunlar olduğunu ifade eden Kadıoğlu, “Trabzon hurması olarak bilinen bu meyve türünün üretimi özellikle İsrail’de çok yaygınlaşmıştır. Bu meyve, birçok vitamin türünü içermesi nedeniyle sağlık açısından önemli bir bitkidir” dedi.

Trabzon hurmasının faydaları
01. Kalp-damar ve sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir.
02. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
03. Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü özelliği vardır.
04. Kansızlıkta ve A, B, C vitaminlerini ihtiva ettiğinden dolayı da vitamin eksikliğinin
tedavisinde kullanılılır.
05. Trabzon hurması devamlı yenildiğinde ishal gidericidir.
06. İştah açar, iştahsızlık, gastrit ve mide ile ilgili hastalıklarda fayda sağlar.
07. Bağırsak iltihaplarının tedavisinde fayda sağlar.
08. Trabzon hurmasının yaprakları kaynatılarak saç ve yüz yıkanırsa cilt ve saç güzelleşmektedir.
09. Antioksidanlardan zengin olması sebebiyle kanserden korunmak için önemli bir yeri vardır.
10. Safranın hararetini teskin eder.

1 yorum: