DERE OTU



DEREOTU
Dereotunun faydaları

01. Dere otu veya tohumu kaynatılıp yemeklerden sonra içildiğinde gaz söktürücüdür.

02. Anne sütünü artırıcıdır. Salata olarak yenildiğinde daha tesirlidir.

03. Dere otu kaynatılıp suyu ile gözler pansuman edildiğinde göz iltihabına iyi gelir.

04. Tohumu sinirleri teskin eder.

05. Ağız kokusuna faydalıdır.

06. Dere otu yemeklere katılır veya kaynatılır suyu içilirse mide bulantısına iyi gelir.

07. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarında, midenin gereği gibi çalışmasını sağlar.

08. Mesane ağrılarına faydalıdır.

09. Bayanların adet kanamalarının kolay olmasını sağlar.

10. Küçük çocuklarda hazımsızlıktan kaynaklanan karın şişmelerinde faydalıdır.

11. Vücud halsizliğine iyi gelir.

12. Dere otunun suyu çıkarılır kulağa damlatılırsa kulak ağrısını giderir.

13. Uykusuzluğa karşı iyi gelir.

14. İdrar söktürücüdür.

15. Tohumlarından yapılan çay bağırsak yanmalarına, karın ağrısına iyi gelir.

16. Kolesterolü düşürüyor.

17. Damarlardaki genişlemeyi artırıp kan basıncını düşürür.

18. Nefes darlığına faydalıdır. Çayı yudum yudum içildiğinde solunumu kolaylaştırır.

19. Kalsiyum miktarı çok olduğundan kemik sağlığına faydalıdır.

20. Mineral yönünden zengin olduğu için tuzsuz rejimlerde yer alır. Zayıflamaya yardımcı olur.

21. Hıçkırığı kesici etkisi vardır.

22. Tiroid bozukluklarında dereotu bitkisi oldukça etkili bir tedavi aracıdır. Özellikle kürü fayda sağlar.

(dereotu kürü :3 ay boyunca bir yemek kaşığı dereotu sabah, öğle ve akşam öğünlerinden 15 dakika

önce tüketilmelidir. böylece 5 ay sonra ilaçlarını bırakan hastaların oranı % 90’dır.)

23. Dere otunun lapası rahimdeki enfeksiyonları temizliyor.

24. İştah açar, vücuda kuvvet ve çeviklik kazandırır.

25. Hamile bayanların tüketmeleri iyi değilidir.

26. Dere otu zeytinyağı içerisinde pişirilirse, yara ve berelere sarılırsa iyileştirir.

27. Alın ve şakaklara ovularak sürülürse baş ağrısını tedavi eder.

28. Dere otu yakılarak elde edilen külü tenasül hastalıklarının meydana getirdiği çıbanları üzerine serpilirse iyileştirir.



(Ebegömecinin fayda ve şifa terkiplerinde; ÖZER, Mustafa; Şifa sofrası,2001-İstanbul, PALAZ, Tahsin;

Şifa reçeteleri,2001-İstanbul, GRETE, Flach ; Sıhhatlı yaşamanın genç kalmanın sırları, Prof.dr. İbrahim Saraçoğlu ve Prof. dr. Ahmet Aydın'ın eserlerinden ve yazılarından faydalanılmıştır.)

CEVİZ


CEVİZ



Cevizin faydaları
01. Cevizin yapraklarını içeren bir ilaç şekli kas tedavisinde ve sindirim sistemini yatıştırmada kullanılmıştır.

02. Ceviz baş rahatsızlıklarının tedavisinde faydalıdır.

03. Zihni geliştirmede başarıyla kullanılır.

04. Duygu, his ve heyecanı kontrol altına almada bitkisel ilaç olarak kullanılır.

05. Ceviz, daha sağlıklı bir yaşam tarzı için her yaştan insanın mutlaka günlük diyetine eklenmesi gereken gıdalardan belki de en önde gelenidir. Günde 3-5 tane ceviz tüketimi, bir insanın sağlığına katkıda bulunmasının en kolay yoludur.

06. Cevizdeki yüksek orandaki omega-3 yağ asitleri kalp hastalıklarını, inmeyi, diyabeti, yüksek kan basıncını ve klinik depresyonu azaltıyor.

07. Ceviz tüketimi kandaki kolesterol seviyesini düşürüyor, kalp atışlarında düzensizliği önlüyor.

08. Cevizdeki fitosteroller, kalın bağırsak, göğüs ve prostat kanseri gibi kanser türlerinden korunma sağlıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

09. Ceviz, damarlarda daha az pıhtılaşma özelliği olan kan tipinin üretimine ve iyi kolesterol oranının kötü kolesterol oranına göre artmasına yardım eder.

10. Kolesterolün damarları tıkama aşamasında önemli bir adım olan şişme ve kızarıklığı azalıyor.

11. Cevizdeki l-arginin kan damarlarının iç tarafının pürüzsüz ve düzgün olmasını sağlayarak kan-damar sisteminin rahatlamasını sağlıyor.

12. Cevizdeki yağ asitlerinin kalp hastalıklarını önleme etkileri var.

13. Beyne benzeyen ceviz, kavrama ve anlamayı geliştiriyor.

14. Omega-3 yağ oranı düşük çocuklarda daha yüksek hiperaktif olma özelliği, daha fazla öğrenim ve davranışbozuklukları, daha fazla huysuzluk ve uyku düzensizlikleri gözlemleniyor. Ceviz, bu sorunları önleyen omega-3 bakımından çok zengindir.

15. Cevizdeki yağ profili, fitosteroller ve magnezyum, safra taşı oluşumunun önüne geçiyor.

16. Cevizdeki melatonin, beyin bezesi tarafından salgılanan melatoninin insan vücudunun kullanıma hazır formunu içeriyor. Melatonin, gece çalışan ve zaman farkından dolayı uyku düzensizliği çeken kişilerde uyuma rahatsızlıklarını ortadan kaldırabiliyor.
17. Cevizin, antioksidan özelliği dolayısıyla kardiyovasküler ve sinir sistemine zarar veren parkinson ve alzheimer gibi çok kuvvetli hastalıkların gelişimini erteleyebileceği veya azaltabileceği ileri sürülüyor.

18. Ceviz, antioksidan savunmada önemli olan birtakım enzimlerde zorunlu kofaktörler olarak görev yapan manganez ve bakır içeriyor.

19. Mide gazını giderir.

20. Grip ve nezleye iyi gelir.

21. Öksürüğü keser.

22. Ceviz yağı yüz lekelerinin üzerine sürülüp masaj yapılırsa lekeler yok olur.

23. Sindirim sistemi bozukluğunu giderir

24. Şeker hastaları için hayati önemi olan insülini artırır

25. Ceviz, damar tıkanıklığı ve şeker hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.

26. Yorgunluğu ve bitkinliği giderir

27. Damar sertliğini önler.

28. Ceviz yağı, mide ve bağırsakları temizleyerek, yumuşak kalmalarını sağlar

29. Basur için faydalı olduğu rivayet edilmekte ve bunun için balla karıştırılarak yenilmesi tavsiye edilmektedir.

30. Ciğere, mideye ve dimağa kuvvet verip ağız kokusunu da giderir.

31. Zehirlenmelere ve zehre karşı etkilidir.

32. Zindeleşmeyi sağlar

33. Yaprakları ve kabuklarıyla hazırlanan ilaçlar kanı temizler, kansızlığı giderir.

34. İshal ve dizanteriyi keser.

35. Verem ve şeker hastalığında hem besleyici, hem de tedavi edicidir.

36. Yaprakları ve yeşil kabukları Saç ve elleri boyamakta da kullanılır.

37. Bitki bilimcilere göre bol miktarda A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri ile Chinon Juglon adlı aktif madde içeren cevizin hem içi, hem ağacının kabukları hem de yaprakları pek çok sağlık sorununa iyi geliyor.

38. Her sabah kahvaltıda bir miktar ceviz içi yenmesinin zekayı geliştirdiğini belirten uzmanlar, yeşil ceviz meyvelerinin kabukları kaynatılarak içildiğinde erkeklerde cinsel gücü artırdığını belirtiyor.

39. Nasırlar üzerine konulan ceviz yağı zamanla bunların yok olmasını sağlar.

40. Taze dalların kabukları ve meyvelerinin kabukları ile karıştırılıp kaynatılarak elde edilen sıvı mideyi kuvvetlendirir.

41. Ceviz yapraklarından yapılan çay iştah açar, mideyi kuvvetlendirir, boğaz hastalıklarına iyi gelir.

42. Bir miktar ceviz yaprağı banyo suyuna karıştırılırsa cilt hastalıklarına iyi gelir.

43. Ceviz yaprakları pişirilerek çıbanların üzerine sarılırsa iyileşmesini sağlar.



(Cevizin faydalarında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sütyemez ve Yrd. Doç. Dr. Muharrem Ergun'un hazırladığı raporda, cevizin insan sağlığına faydaları anlatıldığı raporlar. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Aycan Yiğit in yazılarından faydalanılmıştır.)