KARALAHANA



Karalahananın Faydaları

01. Mide ülserinde lahana yaprakları kıyılıp kaynatılır. Suyu balla tatlandırılır. Aç karna yudum yudum içilmeye devam edilir.

02. Lahana lapa yapılıp çıbanların üzerine konulduğun çıbanları iyileştirir.

03. Bronşit rahatsızlığında lahana yaprakları kaynatılıp suyu balla tatlandırılıp içilmeye devam edilir.

04. Lahana yemeği idrar söktürücüdür.

05. Gözün görme gücünü artırır. (Lahana çiğ olarak yenildiğinde)

06. Süt artırıcıdır. Anneler için vazgeçilmez bir sebzedir.

07. Hazmı kolaylaştırıcıdır. Kabızlığa çok iyi gelir.

08. Sarılık için, lahana yaprağının suyunu soğuk olarak içmek fayda sağlar.

09. Lahana tohumları toz haline getirilir, balla karıştırılıp yenildiğinde, vücuda kuvvet verir, meniyi artırır, cinsi gücü artırır.

10. Lahana sirke ile birlikte yenilirse dalak hastalıklarında faydalı olur.

11. Ses kısıklığı, ses telleri rahatsızlığında bolca lahana yenilir, suyu içilir.

12. Eklem yeri iltihabını gidermede lahana ezilir, lapa halinde kullanılır.

13. Saç dökülmesini önlemek için lahana suyu çıkarılıp içerisine az tuz koyup bununla başa masaj edilir.

14. Kara lahana kandaki şeker miktarını düşürür. Şeker hastaları için oldukça faydalıdır.

15. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar.

16. Vücut direncini artırır. Vücudu hastalıklara ve kansere karşı korur.

17. Lahana dişlerin ve kemik dokularının sağlamlığını arttırır.

18. Lahana, meme ve rahim kanserine karşı çok etkilidir.

19. Kara lahana, sigara, hava ve sudaki kirlilik ile gıdalardaki bazı zararlı maddelerin olumsuz
etkilerini azaltır.

20. Antioksidan yönünden çok zengin olan kara lahana, yaşlanma etkisini azalttığı, bağ dokusunu
güçlendirerek cilt sarkmasını geciktirir.

21. Lahanada bulunan B vitamini beyindeki hücreleri olumlu etkiler.

22. Lahana yemeğinin ve çorbasının sinirsel sıkıntı çekenlere, deprasyona girenlere rahatlatıcı etkisi vardır

23. Lahanada bulunan demir özellikle kansızlık çekenlere çok iyi gelir.


(Karalahananın faydalarında, ÖZER, Mustafa; Şifa Sofrası, 2001-İstanbul,
PALAZ, Tahsin; Şifa Reçeteleri ve
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Değer'in AA muhabirine yaptığı açıklamalardan alıntı yapılmıştır.)