HAVUÇ





Bileşimi:
Havucun içerdiği önemli
besin değerleri şunlardır:
 30-42 kalori;
1,1 gr. protein;
9,7 gr. karbonhidrat;
0 kolesterol;
0,2 gr. yağ;
l gr. lif; 36 mgr. fosfor;
37 mgr. kalsiyum;
0,7 mgr. demir;
47 mgr. sodyum;
341 mgr. potasyum:
23 mgr. magnezyum;
8.115-11.000 IU A vitamini: 0,06 mgr.  

B1 vitamini; 0,05 mgr.
B2 vitamini; 0.6 mgr.
B3 vitamini: 0.15 mgr.
B6 vitamini: 7,6 mcgr.
folik asit: 6-8 mgr.
C vitamini ve 0,6 mgr. E vitamini.

Havucun faydaları:
01. Havuç kan yapıcı özelliği vardır.
02. Kuvvetlendirici, kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlayıcıdır.
3. İshal kesicidir.
04. Mide ve bağırsağın yakın dostudur.
05. Safra akıtıcı, karaciğeri kuvvetlendiricidir.
06. Havucun, bol A vitamini ile cilde temizlik ve pembelik verir.
07. Gözlerin sıhhatli kalmasını sağlar.
08. Kalp rahatsızlığı ve damar sertliği olanlara havuç çok fayda verir.
09. Akciğer kanseri tehlikesini yarıya indirdiği biliniyor.
10. Havuçtaki beta-karotenin de gözleri, yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından korur.
11. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
12. Kandaki kolesterol düzeyini düşürür.
13. Havucun sindirimi kolaylaştırıcı özelliği vardır.
14. Gaz söktürücüdür.
15. İdrarı artırıcı, kurt düşürücü özelliği vardır.
15. Kadınların aybaşı olayını kolaylaştırıcıdır.
16. Afrodizyak (cinsel gücü artırıcı) etkileri bulunur.
17. Bronşit ve öksürüğe şifa verir.

Havuçla yapılan şifa terkipleri

01. Bronşitte 1 kilo suya, 30 gr havuç doğranır, kaynatılır, süzülür, bir miktar şeker konulur
ve bir gün içerisinde tüketilirsw bronşite çok iyi gelir.

02. Gözün görme gücünü artırmak için 1 kilo suya, 50 gr havuç doğranır, 15 dakika kaynatılır,
10 dakika bekletilir, suyundan günde 2 bardak içilirse gözlere çok iyi gelir.

03. İshali kesmek için bir kaç gün havuç yenilmeye devam edilir.

04. Öksürükte, 1 kilo suya,100 gr havuç doğranır, biraz bekletilir ve suyu 1 günde bir kaç defada tüketilirse öksürüğe çok iyi gelir.

05. Kireçlenmelerde, havuç ve kara turp birlikte yenirse kireçlenmeye şifa verir. Kireçlenmenin başlıca sebeblerinden olan tulum peyniri ve kaşar yenilmemelidir.

06. Karaciğer ve kolesterol için, havuç, maydanoz, limon, zeytinyağı salata şeklinde yenirse
çok faydalıdır.

07. Kurt düşürücü, havuç yemeklerden 30 dakika önce aç karna rendelenmiş olarak yenirse
şeritleri döker. Bu kürün bir hafta yapılması gerekir.

08. Karaciğeri kuvvetlendirir, havuç turşusu devamlı yenildiğinde fayda sağlar.

09. Basurda, havuç üzümle kaynatılır, süzülür, suyu içilirse basura iyi gelir.

10. Ses açar, havuç aç karna haşlanmış olarak yenirse sesi açar, yelleri çıkarır, diş etlerini
kuvvetlendirir.

11. Mide ve 12 parmak ülserine, havuç sarmısakla yenirse faydalıdır. Balgamı keser, giderir.

12. Havuç kaynatılır, ezilecek kıvama gelince ezilir. Bu şekilde yenirse cinsi arzuyu artırır, meniyi çoğaltır. Havuç ezmesine havlıcan, zencefil, karanfil, tarçın gibi şeyler ilave edilerek yenirse şehveti çok tahrik eder.

13. Kadınlarda, göğüs sertleşmesinde havuç suyuna batırılmış bez göğüs üzerine sarılır.

14. Kaşıntılarda, havuç rendelenir kaşınan yere sürülür.

15. İltihaplı yaralarda havuç rendesi yaranın üzerine sarılır.

Yan Tesiri:
Bilinen bir yan etkisi yoktur. Ama çok aşırı tüketimi rahatsız edebililir.