SOĞAN


 
Bileşim:
Etli kısmı polysulfid olan eterik yağ (Alicin) ihtiva eder. Suda eriyici polysakaridler, inulin, fitin, radon it, allin, ensüline benzeyen hormonlar, nikotin asid, A,B1,B2,C,E,H,K,P Vitaminleri, Madeni tuzlar ve Mg, Mn, B,Cu, Ca, Co ihtiva eder.
Soğanın faydaları:
· Soğan gözleri kuvvetlendirir
· Kabızlığı giderir, sindirimi kolaylaştırır
· Bağırsak parazitlerinin düşmesine yardımcı olur
· Ödem de (el ve ayaklarda su toplanmasında) faydalıdır
· Eklem romatizmasında
· İltihaplı yara ve çıbanlarda
· Anne sütünü artırır
· Cildi güzelleştirir
· Zehirlerden korur
· Mide ve dalağa çok faydalıdır
Soğanın zarı; mide ve karaciğere zararlıdır. Pişirilerek yenirse kokusu olmaz. Soğan sarımsağın üzerine yenirse, sarımsağın kokusunu yok eder, soğanınki maydanoz ve karanfille yok olur.
İdrar artırıcı, müshil, kan şekerini düşürür, hazmettiricidir, ağızdaki mikropların çoğalmasını önler, tansiyonu düşürür, kalbi kuvvetlendirir, bağırsak hareketlerini artırır, karında biriken suyu boşaltır, soğan tüm salgı bezlerini çalıştırarak kalp çarpıntılarında ruhi bunalımlarda faydalı olur.
Soğanla yapılan şifa terkipleri:
· Diz kireçlenmesinde soğan suyu tarifedeki şekilde kullanılır.
500 gr ılık suya, 3 adet soğan ince bir şekilde doğranır 1 gece bekletilir, süzülür, bu sudan günde 3 çay bardağı yemeklerden evvel içilir.
· Amfizem’de-Astım’da, bronşitte aşağıdaki tarife uygulanır.
500 gr süte büyükçe bir soğan doğranır, iyice pişirilir, şekerle tatlandırılır, günde 2 çay bardağı içilir. Bardağın biri gece yatarken içilirse çok faydalı olur.
· Tık nefes, balgam olan kişilerde aşağıdaki tarife uygulanır.
Tık nefes kimseler soğanı külde pişirip sabah akşam yerlerse balgamı çıkartıp rahat ettirir, kesif rutubeti kurutur, nefes alıp vermeyi düzeltir. Balgam çıkartmak için yağda kızartılmış soğandan sabah akşam bir müddet yenilmeye devam edilir.
· Cinsi gücü artırıcı, meniyi çoğaltmak için yapılan terkip,
10 adet soğan, 1 avuç susam, 100 gr kimyon, 1 adet piliç beraberce pişirilir ve yenilir. Haftada en az bir kere yenilmesi çok faydalıdır.(Çiğ soğanı çok yemek meniyi azaltır.)
· Saç dökülmesini önlemek için yapılan terkip,
1 adet soğan yakılır külleri saç dökülen yerlere sürülür, bir fırça yardımı ile saç diplerine iyice nüfuz ettirilir. Soğan suyuyla saç kıran olmuş yerler ovulduğunda yeniden saç çıkarır.
· Böcek ve arı sokmasında, siğillerde yapılan terkip,
Soğan suyu tuz ile karıştırılır siğillerin üzerine konulursa siğilleri giderir, böcek ve arı sokmasında ise soğan kesilir sokulan yerin üzerine sürülür.
Yan tesiri:
Normalde yan tesiri yoktur. Çiğ olarak aç karna çok olarak yenildiğinde mide yanması yapabilir. Çok olarak yenildiğinde çocuklarda karın ağrısı yapabilir. Tazesi fazla yenirse baş ağrısı yapabilir.
Telafisi:
Hindiba, sirke ve yoğurt soğanın baş ağrısı, karın ağrısı zararını telafi eder. Soğan soyarken akan suya tutulursa göz yaşartmaz.